"טיולי סיורי בולענים בים המלח עם מדריך טיולים מדברי".

"לטייל בין בולענים בריכות מים מתוקים עוגיות ופטריות מלח".

"טיול בולענים בצפון ים המלח בין מצוקי דרגות לאבנת בים המלח".

"מדריך טיולים ומורה דרך בין בולעני ים המלח לקבוצות ואירגונים".

סיורי בולענים לקהל הרחב( רישום זוגות או בודדים, משפחות)  17.1  31.1  8.2

מעבר מצוקי דרגות 10:00 מתחילים

"מדריך טיולים בעקבות בולענים במעבר מצוקי דרגות":

מעבר בין מעיינות מים חמים ומי גופרית עם מדריך טיולים מורה דרך בים המלח, זרימת מי מעיינות מתוקים והווצרות של נחלים, ערוצים, בריכות מים ובולענים  מהולים במי מעיינות הנובעים מבטן האדמה, "טיולי בולענים" והיכרות עם שכבות המלח "ויהלומי המלח", טיול בנופי בראשית שרק לפני שנים לא רבות היה פה ים, ים המלח. "בטיול הבולענים" נעבור ערוצי נחל בגדלים שונים, נכנס למים עד הברכיים, נשחה בחלק מבולעני התורכיז, שחיה במבחר בולענים על מים מתוקים ובוץ ים המלח, נלך לאורך מפרצונים קטנים עם שכבות של חרסית מלח וגבס, "פטריות מלח שנוצרו כתוצאה מנסיגת מי ים המלח".

סיור בולעני מלח מול בולעני מים מתוקים ומלוחים.
סיורי בולענים פטריות ועוגיות מלח

"מדריך טיולים לקבוצות וארגונים בצפון ים המלח" בין מצפה שלם לישוב הקהילתי אבנת, "טיול בקומראן" בנחל קומראן ובאתר רט"ג של קומראן כולל סיור סובב קומראן, "סיור טבע בנחל אוג מעגלי", ביקור בקאסר אל יהוד והירדן, ביקור טיול והסבר "במלון הלידו" ההיסטורי ובעקבות מפת ישראל הצלבנית. "סיור טיול מודרך בין אמנות הגרפיטי של גלריה מינוס 430" עם אפי נחמיאס מדריך טיולים מורה דרך, סיור וביקור בכנסיית ומנזר דיר חג'לה, "החיים במקום הכי נמוך בעולם" "בעינות צוקים" בדרך "לטיול בולענים בצפון ים המלח". "טיול בולענים" חוויה חורפית או קייצית עם זריחה או שקיעה(חם באמצע היום), חשיפת טיולי בולענים חדשים מעת לעת ומעונה לעונה, "סופשבוע של בולענים של סתלבט ללא תנועה ליד מצוקי דרגות ליד מי מעיינות מים חמים לצד רגילים".

"מדריך טיולי בולענים" לצד סיור ביישובי "מועצה אזורית מגילות" – קיבוץ בית הערבה, קיבוץ אלמוג ,קיבוצים קליה ומצפה שלם ,מושב ורד יריחו, ישובים קהילתיים- אבנת, בית חגלה וקדם ערבה. "טיולי בולענים" עם מדריך טיולים במקום הכי נמוך בעולם עם כל צבעי הקשת- תורכיז, ירוק, כחול, שחור ואפור.

"סודות ים המלח ופטריות מלח -בולעני ים המלח לצד מעיינות מים מתוקים."

"מדריך טיולים לטיולי בולענים וסיורי טבע בים המלח לקבוצות ואירגונים בין קיבוץ אלמוג לעין גדי וממצדה עד עין ונחל אמציה בעין תמר ונאות הכיכר"."טיולי בולענים בצפון ודרום ים המלח לקבוצות אירגונים וימי הולדת"."סיורי וטיולי בולענים בדרום לצד מסלולים מדבריים בים המלח".

בולענים מול ים המלח
בולענים שחיה והנאה במבחר בולענים

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

"סיור טיול יום גיבוש וכיף לקבוצות ובודדים בבולענים של ים המלח."

"טיולים וימי גיבוש בולענים לקבוצות בצפון ים המלח".

"ימי גיבוש טיול וכייף לאורך צפון ים המלח" בקיבוץ אלמוג, "טיול בולענים" בקיבוץ קליה ומצפה שלם ועד מושב נאות הכיכר ומושב עין תמר ונחל אמציה בדרום ים המלח.

נטייל ונסייר בחופי נווה מדבר וחוף ביאנקיני הצמודים  גלריה מינוס 430 העטורה בגרפיטי ואמנות רחוב. סיורים טיולים וחצי גיבוש במפרצוני מלח חבויים ועוגות מלח לצד "פטריות מלח ובולענים", סיורים מודרכים בנחל דוד ונחל ערוגות, עליה בשביל הנחש למצדה וחזרה ברכבל תוך התמקדות במצדה ההיסטורית על אתריה החשובים מבית הכנסת, הארמונות, בורות המים, הסוללה ובית המרחץ.

סיפור הווצרותו של בקע (ושבר)ים המלח, חלק חשוב מהווצרות ויצירתו של השבר הסורי אפריקאי, התקמטות השכבות ויצירת הרי אדום והרי מואב ממזרח לבקע ים המלח לצד מצוק ההעתקים של מדבר יהודה והרי יהודה.נדון איך נראה ים המלח לפני 150 שנה ולפני שני דורות והיום עד יצירת הבולענים.

"סיור וטיול  מודרך באזור הבולענים באיזור מעבר מצוקי דרגות" בו נכיר את מצבו של ים המלח הנסוג,  והווצרות מלח בחום עד היווצרות יהלומי מלח בשכבות רכות וגסות, שכבות גבס לצד חרסית ומלח עד היווצרות בולענים מסוגים שונים ויש כנראה 8000 בולענים, "סיור מעיינות מים מתוקים והווצרות נחלים ואגמים קטנים" עד הגעתם אל ים המלח הוא הים הקדמון. "אתרים מומלצים ליד הבולענים הגדולים והקטנים": תצפית מצוקי דרגות, סיור בנחל משאש מורבעת, מרכז מבקרים "אהבה", עתיקות קומראן ומפל קומראן, תצפית אובנת, אופניים עם נתנאל, שביל המגילות, נחל אוג, "סיור ביקור במלון הלידו" עם מפת הצלבנים הייחודית, מנזר בית חג'לה וקאסר אל יהוד(ארמון היהודים).

לכל שאלה אפי נחמיאס מורה דרך ומדריך טיולים לסיורים בים המלח 0522686908

בולענים בצומת של מספר מעיינות מים מתוקים
בולענים ונהנים בים המלח ליד מצוקי דרגות.

**************************************************************************************************************************************

"סיור מעין גדי ועד הר סדום".

"סיורי בולענים בצפון ים המלח לקבוצות וימי הולדת".

"בקע ים המלח" נוצר כמקום הנמוך מסביבתו לפני בין שלושה לארבעה מיליון שנים.
"הבקע היה מחובר לים התיכון דרך עמקי הצפון ומפרץ חיפה": עמק זבולון, עמק יזרעאל. הקשר עם הים היה מתקיים וניתק לסירוגין משתי סיבות: מצד אחד שקיעת החומרים המעלים את מפלס הקרקע וירידת הקרקע. לפני שני מיליון שנה הקשר אל הים ניתק סופית ונוצרה לגונה, שהפכה לגוף מים אחד מדרום לכנרת של היום ועד דרום ים המלח. כנראה היו מספר אגמים והאחרון שלפני היווצרות ים המלח זה אגם הלשון שהיה בין 65 אלף שנה ל-12 אלף שנה לפני זמנינו. האגם הזה התחלק למספר אגנים. היום אנחנו רואים אגן הדרומי ואגן הצפוני. אבל יש דרומה אגן נוסף שלא ניתן לראות היום על פני הקרקע.
גוף המים הקדום הזה השקיע על קרקעיתו לסרוגין מלח של מי הים וסחף נחלים.

כאשר המלח הוא קדום ביותר מזמן שהים היה מחובר והאגם הקדום היה רדוד. אקלים חם וכך בתחתיתו שקעו שכבות מלח שעליהן נוספו בהמשך שכבות סלעי משקע נוספים. בגלל שהאגן הדרומי קדום יותר, בו שקעו 12 ק"מ סדימנטים ובאגן הצפוני רק שישה קילומטרים. לכן היום העומק שלהם מתחלק כך: בצפון עומק המים כ – 300 מטר ועוד שישה קילומטרים של סדימנט, בדרום ים המלח עומק המים כ-6 מטר ועוד 12 אלף מטר סדימנט. אגם הלשון נעלם לפני 12 אלף שנה ונוצר ים המלח בערך בצורתו העכשווית.
שני האגנים היו מאזנים זה את זה כך שכאשר היו שינויי המפלס בזמן הקדום הן היו מתונים ומחזוריים. היום עקב שאיבת מי ירדן שהיא כ- 90 אחוז ממה שהיה נכנס ושאיבת מי ים המלח על ידי המפעלים מפלסו יורד בין מטר למטר וחצי בשנה ויש חשש להיעלמותו. דוגמת ים אורל או אגם צ'ד. "ירידת המפלס גורמת לנסיגת המים המלוחים הרווים וכניסת מי תהום מתוקים לשכבות המלח". "עובי שכבות המלח שונה בין דרום לצפון ים המלח". מדרום הולך ופוחת צפונה. מים מתוקים ממיסים את שכבות המלח בתוך הקרקע . נוצרים חללים והאדמה קורסת פנימה ונוצרים "בולענים". כך נוצרים הבולענים, היום יש כארבעת אלפים בולענים ואופס מעדכן יותר משמונת אלפים בולענים. עומקם מאפס עד עשרים מטר כאשר יש מספר "בולענים" גם 30 מטר עומק. כל יום נוצר בולען. מסוכן. בהתחלה ניסו להסתיר את התופעה מחשש לנזק לתיירות. התחילו לחקור מאוחר. לשם חיזוי מנסים להשתמש בלווין איטלקי שמשווה תדיר הבדלי גובה הקרקע. מתחת לכביש 90 נפרסו יריעות בד גאו טכניות המסוגלות לשאת משקל של 25 טונות. מטעי התמרים של עין גדי שהיו באיזור נעזבו. האיזור מאוד מסוכן ובהחלט יש מפעם לפעם בולענים חדשים. ירידת המפלס גורמת לנסיגת המים המלוחים הרווים וכניסת מי תהום מתוקים לשכבות המלח. עובי שכבות המלח שונה בין דרום לצפון ים המלח. מדרום הולך ופוחת צפונה.
מים מתוקים ממיסים את שכבות המלח בתוך הקרקע , עם הזמן נוצרים חללים והאדמה קורסת.
"איך נוצרים הבולענים? – היום יש כארבעת אלפים בולענים(עברנו את ה- 8000 בולענים כיום). עומקם מאפס עד עשרים מטר כאשר יש מספר בולענים גם 30 מטר עומק. כל יום נוצר בולען. מסוכן. בהתחלה ניסו להסתיר את התופעה מחשש לנזק לתיירות. התחילו לחקור מאוחר והמחקר עוד ממשיך.
"לשם חיזוי מנסים להשתמש בלווין איטלקי שמשווה תדיר הבדלי גובה הקרקע". מתחת לכביש 90 נפרסו יריעות בד גאו טכניות המסוגלות לשאת משקל של 25 טונות. מטעי התמרים של עין גדי שהיו באיזור נעזבו, האיזור מאוד מסוכן נעזב- זכורני את תחנת הדלק, פונדק עין גדי וכפר האוהלים ליד חוף עין גדי.
תוך כדי מחקר עולה שיש קווים ורצועות שלאורכן "מתפתחים הבולענים". לרוב אבל לא תמיד. סבורים "שבולענים" מתפתחים לאורך העתקים המאונכים לשבר בקע ים המלח. הם העתקי המשנה. רואים על הארץ חלוקי נחל. זוהי הוכחה נוספת לקיום אגם הלשון בעבר. אגם הלשון שמפלסו היה עד מינוס 160 מטר מתחת לגובה פני הים, לכן רואים על סלעי חוף פסים אופקיים, אלה סימני אגם הלשון וירידת מפלסו.

"כניסה ליחידת טרנספורמציה".

תוכניות שונות שהיו בתכנון של תמ"א 12 כללו את פיתוח ים המלח לתיירות. היה מתוכנן לבנות פרוייקט תיירותי על החוף לרגלי מצדה. תוכנית בשם מורד חבר. בגלל התנגדות לפגיעה בנוף ובעיית הבולענים התוכנית ירדה מהפרק, אבל כנראה את יחידת הטרנספורמציה ועמודי מתח גבוה שכחו לבטל. כך ביום בהיר אחד בנתה חברת חשמל את המתקנים, העומדים ללא ניצול. החשמל יוצא ממנה לאיזור מלונות הקיים על גבי שורת העמודים וחוזר אליה חזרה על גבי שורה מקבילה. יש לה גם רק 2 טרנספורמטורים המנצלים רק חלק קטן מהקיבולת. היום חברת החשמל מבטיחה לפרק את היחידה הזאת. יש כבר החלטה אך עדיין אין תקציב.(התחנה עוד במקומה  2024) תיק פרוייקטים  עבדה על איזור זה בזמנו.

"אשת לוט ים המלח ובולענים".

"אשת לוט ובולענים" – על האבן עצמה ניתן להצביע על שני צבעים המרכיבים אותה. אפור ובז'. אפור זה מלח. בז' זה סלע חיפוי והקו ביניהם הוא מישור ההמסה, משחק המלח של החלק הפנימי והחיצוני.

צריך לנצל עצירה באשת לוט לשתי מטרות. להשלים הסבר על בריכות האידוי של המפעלים. על מיקומם ההיסטורי שהיה פה בדרום ים המלח. על הקמת המפעל שלנו בשנות השלושים לעומת הצד הירדני שהקים מפעל בשנות השמונים. ערימות המלח הנראות על חוף הירדני נוצרו מגריפת המלח מהבריכות שלהם. ניתן לראות צינורות צפים על פני הבריכות ששואבים את התמלחת לתוך המפעלים. על החוף רואים את הצריפים של שכונת הפועלים בראשית המפעל. השכונה במצב התפרקות מתקדמת. המפעלים לא רוצים לממן את שיקום האתר. אחרי מפעלי ים המלח נדון ונשוחח על העניין הגיאולוגי והווצרותו של הר סדום. המלח ששקע מתחת לכל השכבות האחרות הגיע לתנאי חום ולחץ גבוה. מלח בתנאים כאלה משנה את תכונותיו. הוא הופך לגמיש ולכן תחת הלחץ הוא נידחף מהתחתית אל השוליים ועלה על החוף.
למה הוא עלה לחוף שלנו? כי הצד הירדני מאוד תלול. שם המצוק יורד בשתיים שלוש מדרגות. כל עוד היה אגם הלשון קיים שכבות המלח העולות היו מומסות ורק המשקע הנוסף היה נשאר. מרגע שאגם הלשון איננו, השכבות התחילו להתרומם כלפי מעלה. במהירות 70 מטר בכ – 20 אלף שנה. יודעים לפי גובה הר כפטור שהוא 70 מטר גובה והוא כולו משקע אגמי. זאת אומרת שהוא התרומם לגובה זה מאז. הוא לא היה יכול להתחיל להתרומם לפני סוף אגם הלשון כי המלח שדחף אותן כלפי מעלה היה מומס. השכבות הלא נמסות הצטברו אחת על גבי השנייה בסדר היווצרות הפוך. כך יש לנו כאן תופעה ששכבת הסדימנט הקדומה יותר נמצאת מעל השכבה ששקע יותר מאוחר ממנה.

"נחל פרצים מדגים יפה את העונתיות של משקע אגמי". זוגות קווים של צבע שונה. מה ששקע בחורף ובקיץ 50 אלף קווים כאלה.

הסבר להיווצרות הפיתולים והגדעים:
אם לשים מסמרים לאורך הפיתולים למתוח חוט ואחרי זה לישר את החוט נפגוש את המשך הקו. זאת אומרת שתופעה כלשהי גרמה לקו אופקי להתקמט ולהגדע. (שקיעה של סדימנט על קרקעית גוף המים תמיד אופקית) המילה האחרונה במדע זה תופעת ה: סייש -צונמי של אגם. אולי רעידת אדמה היא שגרמה לצונמי של אגמים. טלטלה את כל גוף המים ויצרה את הפיתולים הקיימים. האגם נוצר כגוף מים מתוקים לכן רואים בתחתיתו יותר משקע. זה גם מצביע על כך, שהיתה תקופה יותר גשומה. פחות סחף יוצר שכבות יותר בהירות, מליחות העבר אפשר למדוד גם לפי המאובנים. באגם הלשון (ים המלח הקדום)חיו אורגניזמים מפותחים יותר מאלה החיים בים המלח כיום. כאן חיו אוסטרקודים, סרטנים קטנים שכל סוג שלהם חי בתחום מליחי מאוד מוגדר.לפי המינים שלו אפשר לקבל מדד על מליחות של אגם לאורך התקופות של ים המלח. גם "בהר סדום" הניקוז הוא פנימי. לכן הוואדיות שנוצרו על פניו הם קצרים בשל המסת המלח. בדרך כלל המקום הנמוך מסמן את השכבה היותר נקיה שהמסתה על ידי מים יותר מלאה. בגלל שהשכבות ניצבות כך נוצרים הגיאיות, בגלל שההמסה היא פנימית נוצרים בורות בדומה לבולענים. ההבדל שמים מגיעים מלמעלה ולא מלמעטה. חובת זהירות והצמדות לשביל נובעת מהבורות האלה,  המסה פנימית יוצרת עוד שתי תופעות בנוסף לבורות: מערות רב קומתיות וארובות.

באמצע תקופת השקיעה של המלח יש הפסקה קצרה של תקופת גשמים, וחיו פה צמחים ודגים. ואחר כך שוב מלח ומלח. לכן בין שכבות מלח הושקע הרבה סחף בשכבה אחת. אותה מייצגים אבן חול אדומה ופצלי סלע. על הפצלים ניתן למצוא תבליטי מאובנים צמחים ודגים. גודל הדגים עד 15 ס"מ. לכן נוצר סנדוויץ בתוך המלח ו הדרכה על הר כפתור הדרכה סביבתית על חוף הירדני. על וואדי אל חיסב שהוא הגבול בין מואב לאדום. החוף הירדני צר ומתרחב דרומה. בית קברות כלקוליטי גדול שנמצא בחוף הירדני. אולי הוא לא מייצג את אוכלוסית האיזור מפני שבאתר הכלקוליטי הישראלי החשוב בעיר ערד כמעט ולא נמצאו אתרי קבורה. אולי הם באו להיקבר כאן בדומה לבית הקברות בבית שערים בגליל.

"הדרכה מקראית – סיפור אברהם ולוט":
אברהם ולוט נפרדו לכיוונים מנוגדים. לוט חי בעיר הרשעים סדום. בסיפור החורבן של סדום מזהים אלמנטים: עמוד מלח, אש וגופרית, סיפור ארבעת המלכים: לחימת ארבעת המלכים את החמישה. מלחמת ארבעת המלכים את החמישה היא מלחמה המתוארת בספר בראשית בפרשת לך לך (פרק י"ד), כמלחמה שהתרחשה בין שתי קבוצות מלכים. המלחמה התרחשה על פי הספר בין ארבעת המלכים: מלכי שִׁנְעָר (אמרפל), אֶלָּסָר (אריוך), עֵילָם (כדרלעומר) וגּוֹיִם (תדעל); לבין חמשת המלכים ששלטו באזור סדום: מלכי סדום (בֶּרַע), עמורה (בִּרְשַׁע), אדמה (שִׁנְאָב), צְבוֹיִים (שֶׁמְאֵבֶר), ובֶּלַע (שהיא העיר צוֹעַר).
בחקר המקרא היו שראו בסיפור זה תיעוד אותנטי מקורי, כך כותב נלסון גליק ש"העובדות הארכיאולוגיות מתאימות לחלוטין למסורת ספרותית זו",‏וכן דעתו של יוחנן אהרוני,‏ היו שתיארו נדידת עמים שהחלה בעקבות מלחמה זו.‏ ואף שמות המלכים מוכרים לנו מכתבים חת מראשית האלף השני לפני הספירה.‏ אך יש חוקרים שאינם רואים בהשוואות אלו בסיס היסטורי המוכיח את קיומו של האירוע
רשימת חמשת ערי הככר שהיוו יעד להתקפת ארבעת המלכים: סדום ועמורה אדמה וצבויים וצוער, מופיעה בכתבי אבלה באותו סדר בדיוק, לפי פענוחו של פרופסור פרידמן,‏ הארכיון האבלאי קדם במאות שנים לתקופת מלחמת ארבעת המלכים, אך מוזכר בו השם 'ברשע' שבתורה מופיע כמלך סדום, בעוד באבלה הוא מופיע כמלך אדמה. בלוח תגלת פלאסר לעומת זאת מופיע: 'שנאב מלך אדמה', בו מופיעים בורות חימר. במקרא מתואר כי מלכי סדום ועמורה נתקלו בבורות מלאים "בחימר".
הבורות בהם שקעו בלי אפשרות לצאת, ונשבו על ידי ארבעת המלכים. צבא חמשת המלכים נס בבהלה.

"סיורים מודרכים בדרום ים המלח בהר סדום ובצפון ים המלח בבולענים".

"מדריך טיולי בולענים בים המלח ויצירות גיאולוגיות מרהיבות".

"ימי גיבוש בים המלח לקבוצות וצוותי היי טק מחלקתיים בעקבות בולענים בים המלח".

בולענים ופטריות מלח בים המלח עם אפי נחמיאס.
בולענים פטריות ותצורות מלח.

טיולים בואדי קלט-נחל פרת בשמו העברי.

סיור בואדי קלט או נחל פרת מהנחלים היפים בישראל והינו הגבול הצפוני של מדבר יהודה, ואדי קלט מתחיל באיזור א ראם /נווה יעקב בגובהה של 7450 מטרים לערך עד 390 מתחת לפני הים מזרחית ליריחו עיר התמרים ובירת החורף של הורדוס. בנחל פרת/ואדי קלט מספר מסלולי שונים ומגוונים, חלקו העליון של נחל פרת מרתק בשפע בריכות ומעיינות מים זורמים ומתחיל ליד  הישוב עלמון – התנחלות יחסית חדשה שהייתה קרויה בעבר 'ענתות', בשל הקרבה לכפר ענאתא, שזוהה במאה ה-19 על ידי החוקר אדוארד רובינסון  פרופסור לתיאולוגיה אמריקאי שחקר וחפר בארץ הקודש ומזהה את ענתות המקראית, עירו של ירמיהו. מסלול ראשוני מעלמון או עינות פרת ועד לעין מבוע והמסלול השני מעין מבוע ועד עין קלט. סיורים מודרכים בצפון מדבר יהודה: פסיפסי השומרוני הטוב, מנזר אבטימוס, מוזיאון קסטל מעלה אדומים, נחל אוג וקיבוץ אלמוג, נחל קומראן ואתר קומראן, קאסר אל יהוד ובית הערבה הישנה.

 

אשמח לעיונכם:

"ימי גיבוש סיורים וטיולי בולענים בים המלח".

מכירים את המושג בולענים? איך נוצרים בולענים? מה כמות הבולענים בים המלח? יש בולענים בממלכת ירדן? מה תהליכי ההווה רות של בוץ ים המלח? מדוע  יש בולענים בגדים שונים וצבע אחר? אלו צורות נוף נראה באיזור הבולענים בצפון ים המלח? איך נוצרות "עוגיות מלח" ועוגות מלח? מה זה פטריות מלח ואיך מן נוצרות? יודעים על אדם שנפל לבולען? מה פירוש ראשי התיבות של קלי"ה? מה השם המקראי העברי של עין גדי? היכן יש בולענים בים המלח? איך הלינה בכפר מצוקי דרגות? האם התרגשתם משקיעה או מזריחה ממצוקי דרגות? מדוע יש מחסום צבאי בתחתית מצוקי דרגות למטה? מה המושג קונגלומרט אומר? שמעתם על סלע ה- פי אי אף p.e.f ?היש מעיינות מים מתוקים בים המלח אט מעיינות מים חמים?מה פירוש הישוב אבנת?למה שמה של מועצה אזורית מגילות בשם זה?

סיורי בולענים מעיינות ומסלולי מלח.
טיולי בולענים משולבים לצוותים.
בולעני תורכיז מלח ודולומיטים
יום גיבוש לקבוצות בבולעני ים המלח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן