"מדריך טיולים וסיורים מודרכים במגדיאל רמות השבים הוד השרון רעננה כפר סבא הרצליה תל מונד קדימה אבן יהודה פרדסיה וכפר יונה".
"סיורים לקבוצות בין נתניה בירת השרון לחדרה בירת עמק חפר".
"מדריך טיולים וסיורים עם מורה דרך בשרון ועמק חפר".
"סיור מודרך לימי הולדת ברמות השבים": ביקור ברחוב התרנגול על שמו של רפי גינצבורג מקמות השבים, רפי גינצבורג לוחם פלמ"ח שכינויו "התרנגול"- השתתף בפיצוץ גבעת האנטנה ליד אוניברסיטת חיפה, רפי גינצבורג השתתף בפריצה לכלא עתלית ונהרג במסגרת "מבצע יואב" בבית חאנון בצפון רצועת עזה, חובה לבקר "בחורשת בני החצב" בקצה רמות השבים.
"סיור במוזיאון הליפט הפתוח", ביקור בארכיון של רמות השבים לפי תיאום, סיור ברחוב המרכזי של רמות השבים, מגדל המים של רמות השבים.
"טיול לארגונים וימי הולדת בכפר סבא": סיור בחאן של כפר סבא היכן הכל התחיל, באר המים הראשונה והשניה של כפר סבא, ביקור וצניעות בצריף של הסנדלר, תפילה וביקור בבית הכנסת המרכזי הראשון של כפר סבא בצומת רחובות ויצמן והרצל, סיור בבית העלמין הצבאי של כפר סבא ואנדרטת חטיבת אלכסנדרוני להיכרות עם "מבצע מדינה" הפחות נודע.
"מדריך סיורים וטיולים בכפר מל"ל – עין חי":
"סיורים היסטוריים בשרון בכפר מל"ל – עין חי" והיכרות עם הסיפורים המרתקים "במוזיאון כפר מל"ל – עין חי" , סיור בעקבות משפחות מייסדות ותיקות בכפר מל"ל, "ביקור במתקני המים של עין חי."
מושב כפר מל"ל הוא מושב העובדים הראשון בארץ ישראל, חובבי ציון באודסה היו המייסדים הראשונים בשנת 1912, הכשרת הישוב ובנק אפ"ק רכשו את הקרקעות, עקרונות המושב עוצבו על ידי יצחק וולקנסקי וולקני עת כתב בעיתון "מושבי הפועלים" שהתפרסם בעיתון "הפועל הצעיר" בשנת 1914.
סיור מודרך לפי חיים שכאלה ונתונים של משפחת מייסדים ובניית מסלול מותאם למשפחה.
"סיורים מודרכים ברעננה": שתי עגלות היוצאות מתל אביב לרענניה(לימים) באפריל 1922 מקימים לאורך רחוב אחוזה את רעננה(שינו את השם), כדי להכיר את "רעננה" והסיפור המרתק חייבים להגיע לבית יד לבנים שמאלה מלמעלה למטה להכיר את המיצגים והסיפורים – "מוזיאון חדר הראשונים", נשלים את הסיור בהליכה מזרחה לאורך אחוזה למגדל המים, בית הכנסת הראשון הגדול, עמדות חשובות לאורך רחוב אחוזה, ביקור בבית ספר "מגד" ממלכתי א', צומת רעננה האסטרטגית, ביקור בתיאום בבית בנג'י וליד ממש "הגרפיטי ועבודות האמנות לזכר נטבחי השבת השחורה" או אסון השביעי אוקטובר 2023 בקיר של כביש 531 מול רחוב הפרחים ברעננה.
"סיור ברעננה" לאורך רחוב אחוזה תוך סיפור ההיסטורי של המושבה רעננה, תיאור והבנת הסיפור ההיסטורי של רעננה לא יכול להיות ללא ביקור במוזיאון רעננה במרכזי יד לבנים, סיורי ככרות בעקבות הפרדסים והסיפורים של רעננה, סיור במרכז רעננה ליד בית הכנסת הראשון, מגדל המים ומגדל האיתות, השירותים או בית השימוש הראשון של רעננה לצד בית ספר עממי הראשון.
"סיור אמנות בגלריה העירונית המרכזית של רעננה", עבודות אמנות לאורך 100 שנות היסטוריה לאורך רחוב אחוזה ואנדרטת נופלי רעננה.
"ביקור בכיכר ילדי רעננה"- באנדרטה של ילדי רעננה חמישה צעירים בני רעננה שנרצחו על ידי הבריטים ביום כ"ט בחשוון תש"ח, 12.11.1947, קבוצת נערים ביצעו קורס נשק מטעם ה לח"י בו השתתפו כדי להיות לוחמים.
"סיור במגדיאל הוד השרון": סיור ברחוב האהבה ומגדל המים של מגדיאל, צריף הראשונים של מגדיאל והרחוב הראשי ולב הסיור שלנו הוא בית הכנסת הגדול של מגדיאל כולל הסליק שהיה בחלק העליון של בית הכנסת.
"סיורים וטיולים מודרכים בהרצליה עיר שבעת הכוכבים":
"אתרים לביקור בהרצליה" – סיור עומק באפולוניה(ארסוף), טיילת סידנא עלי, בית הצדפים של ניסים כחלון, מסגד סידנא עלי, מצוקי הכורכר בין סידנא עלי ללב הרצליה פיתוח, סיור בכיכר דה שליט, סיור ברחוב גלי התכלת ברצליה פיתוח(הרחוב הכי יקר במדינת ישראל), סיור והליכה בטיילת הרצליה פיתוח, תצפית מתל מיכל ההיסטורי עד תל ברוך, מוזיאון אלי כהן ברחוב הנדיב, מוזיאון ובית הראשונים לתולדות המושבה הרצליה וותיקי הרצליה, ביקור במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית ברחוב הבנים 4 הרצליה משנת 1975.
"מדריך טיולים וסיורים בקלמניה רמת הכובש תל אשר וגן חיים":
"קלמניה" שהוקמה על ידי משה גרדינגר איש עתיר ממון מביילרוסיה (רוסיה הלבנה) שעבר ללונדון והיה לסוחר ביצים עשיר ובאחד מסיוריו בארץ בשנת 1926 קונה בדרום השרון יותר מ 1000 דונם ומקים חווה על שמו של אביו קלמן ומפה קלמניה, בקלמניה גידלו אבוקדו ומנגו, חרובים וענבים, רפת מהגדולות בישוב היהודי שסיפקה חלב טרי יום יום לתל-אביב ולשרון.
"סיורים מודרכים במושבה אבן יהודה בשרון": סיור מודרך לאורך רחוב המייסדים של אבן יהודה, סיור ברחוב בני בנימין ורחוב הנוטע- ביקור בחורשת איתמר בן יהודה, סיפורו של בית המועצה ההיסטורי אשר היה בית ספר, תיאטרון, מצודה לשמירה היקפית ועוד- הצרכניה ההיסטורית והיום "סופריודה", "בית יחיאל" ומיצגיו ביקור חובה להיכרות עם אבן יהודה, נושא המים באבן יהודה חשוב ביותר ובריכת המים הראשונה של אבן יהודי וסיפורו של הנופל הראשון באבן יהודה אברהם דונגי שנפל במארב, "סיפורו של בית הבטחון של אבן יהודה" וכיום הכניסה לשכונת באר גנים של אבן יהודה.
"טיול וסיור מודרך עם מדריך טיולים בתל מונד": ההיסטוריה המרתקת של המושבה תל מונד ומחנה הפועלים הגדול של תל מונד שעבר שימור קל, סיור ברחוב הפקידים(הדקל), ביקור חובה בבית הלורד אשר הוא בית התיעוד ההיסטורי של תל מונד, סיור סביב כיכר הבנות המרגש, פסל הלורד מונד של בתיה לישנסקי בן התשעה מטרים, חורשת הנופלים ואנדרטת נופלי תל מונד ליד ומול מתנ"ס תל מונד, ביקור במחנה הפועלים של תל מונד ושחזורו.
"סיור מודרך וטיול בין נתניה לחדרה בשרון": סדרת סיורים במושבה נתניה עם שילוב שוק וטעימות, גרפיטי ואמנות, סיפורי מעפילים בטיילת, ההיסטוריה של נתניה, האנדרטאות הגדולות והכיכרות עם סיפור ומוסר השכל עד חדרה משנת התרנ"א בין בית פיינברג לחאן של חדרה ברחוב הגיבורים ומול בית הכנסת הגדול של חדרה, סיור בתים מספרים של מייסדי חדרה, סיור סיפורי אהבה לאורך פארק נחל חדרה עד בית חנקין(מבחוץ) ומפרץ בנימין.
"סיורים מודרכים בכפר יונה": סיור במעברת כפר יונה, "גבעת המייסדים ליד מועדון ותיקי כפר יונה", "סיור בבית נבולסי" המספר את שיתוף הפעולה בין אנשי שכם לאנשי כפר יונה ואנשי הש"י – שירות ידיעות של הפלמ"ח.
"סיור וביקור באנדרטת אסון בית ליד" בגובהה של 30 מטרים שנוצרה על ידי האמנית שרה קונפורטי מכפר יונה, 21 דמויות חיילים העולים השמיימה ואיתם אזרח אחד שנפגע בפיצוץ השני כשהגיע לעזור לאחר הפיצוץ הראשון.
"סיורים בקדימה הייקית": סיור בצפון קדימה ליד עמדת השמירה האחרונה שנותרה, יער קדימה, בתי המושבה קדימה של פעם ושל היום.
"סיורים בצור משה ופרדסייה":סיור בישוב שהוקם בימי חומה ומגדל בשרון בשנת 1937, נכיר את מגדל המים של צור משה, פארק אתונה 2004, מרכז תיעוד קופינאס המשמש כמוזיאון צור משה וכמובן בית הקפה והמסעדה "קופינאס", סיור במרכז מושב צור משה, הסילו, מרכז שיווק, גנים, בית העם.
סיור בפרדסיה להכרות על חלקיה השונים משנות הארבעים ועד עמינו בחלקיה החדשים והתפתחים, יום כיף וגיבוש בקנטרי קלאב פרדסיה.
"סיורים מודרכים בכפר שמריהו ומושב רישפון בשרון":
ביקור במוזיאון ובית המייסדים של כפר שמריהו, הבית הוא ביתה הפרטי של משפחת קליין, אחת מ 56 משפחות המייסדות מגרמניה, הבית נתרם למטרת הקמת המוזיאון והנצחת המייסדים. ביקור באנדרטת הבנים של כפר שמריהו, "בית וייל המשמש כבית המועצה המקומית כפר שמריהו", "סיור במערות הקבורה המקומית ושמורת טבע בלב הישוב כפר שמריהו".
"סיור ברכס הכורכר של מועצה מקומית רישפון", ביקור בבית העם של רישפון והיכרות עם אופי הישוב, אנדרט נופלי רישפון ליד מסעדת ובית הקפה דנדי, הסליק המרכזי של רישפון, בית הספר ההיסטורי רישפון.
"סיור במשולש של יקום שפיים וגעש בשרון":
"סיור בטירה של געש"(כעת עוברת שיפוץ ושימור), שלולת החורף של געש, שמורות הטבע של חוף השרון בין שפיים וגעש, סיור בפארק יקום ואגם יקום בין רכסי הכורכר, ספא בחמי געש לנפש ולנשמה, פארק שביל המצוק ליד רשפון וצוקי ארסוף, סיור עומק עם אפי נחמיאס בין שפיים ליקום.
יום סיור טיול בנתניה-
אום חאלד הערבית והמבצר הצלבני, השקמה בת ה 1500 שנים ופסיפס יהודית מונטיפיורי, בית הבאר של פרדס הגדוד כמוזיאון בתשלום או מבחוץ, הטיילות של נתניה וסיפורי מעפילים בקולנוע אסתר בו קיבלו מעפילים עם כוס תה..באוהואוס ברחוב הרצל וסיפורה המרתק של נתניה(קצת שונה ואחר), אנדרטת ניצחון הצבא האדום המיוחדת מול הים המספרת את סיפורי הגבורה של הצבא האדום ועצירת הנאצים, בכך הגיעו לתום ימי השואה האכזריים-במקום פסיפס כנסייה נוצרי ואמנות מקומית ואנדרטת חיל החימוש.
ממש בסמוך לאנדרטת חטיבת אלכסנדרוני בנתניה המאגדת את כל מבצעי החטיבה בשנת 1948 ולא רק בשרון, גם בדרך אל העיר ירושלים, בים המלח, בנגב, במשמר העמק ועוד- אפשרות לביקור במוזיאון נתניה ברחוב מקדונלדס/ חורשת הסרג'נטים וסיפור הסמלים הבריטיים, שכונות חדשות ואקטואליה יום יומית מעבר להיסטוריה הברוכה.
יום סיור טיול מודרך באיזור חדרה.
מוזיאון החאן ובית פיינברג(בתשלום) וביקור במוזיאון "אחד העם", לאורך רחוב רוטשילד בחדרה, בית חנקין ההיסטורי וסיפורי אהבה, אלף נשיקות לך אהובתי, באנדרטת אבשלום פיינברג והליכה קלילה לקראת סופו של נחל חדרה בפארק נחל חדרה המשוקם עד הים, אפשרות בתיאום עם חברת חשמל ונכנס לחוות חפציבה עם סרט מקסים ואם לא יוצא, הסברים של המדריך על חוות חפציבה, הבית האדום, בתי המושבה, בית המוטורים ונחל חדרה.
"מאמרים סיפורים סיורים גיבושים וטיולים בשרון":
סיור מודרך מקצועי באבן יהודה להיכרות עם המושבה אבן יהודה.
מה בין שייח מטול כרם לאיש עתיר ממון ממצרים והקמת המושבה?
כמה משפחות היו באבן יהודה בסוף השנה הראשונה?
ממה התפרנסו ראשוני אבן יהודה(יהודייה בתחילה) והשינויים שחלו בהמשך….היכן הופיעו שחקני "הבימה" באבן יהודה?הצטרפות הישובים העצמאיים באר גנים, תל צור ועין יעקב לישוב מרכזי אחד. חשיבות חברת "הנוטע" בשנות השלושים וסיפור חברת האם המולידה "בני בנימין".
"היסטוריה ללא היסטריה במושה של פעם אבן יהודה", סיפור המים באבן יהודה, הבטחון הקלוקל, פרדסים, ישובים קרובים ועוד. נשלב את מוזיאון אבן יהודה כחלק משבת ישראלית .
נקודות שיעבור לאורך רחוב המייסדים האנדרטה, בית הכנסת המרכזי, בנין המועצה ההיסטורי, משרדי חברת הנוטע(בנק לאומי), הצרכניה, בתי המושבה הוותיקים "בסיגנון" ריכרד קאופמן, בית יחיאל כולל הדרכה במוזיאון, כיכר הרטוב, בריכת המים ובית הבטחון בכניסה לבאר גנים וחזרה.
Www.toursguides.com
Www.efitours.co.il
*************************************
מיה היה עלי מסידנא עלי…?
בין תל אביב לנתניה בחלק הצפוני מערבי של הרצליה נמצא מסגד "סידנא עלי"…
עלי אבן עלים, שהיה מזרעו של החליף עומאר אבן אל חטאב, בונה האימפריה המוסלמית בתחילתה ומנצח הקרב המפורסם "אל ירמוק" בין המוסלמים לביזנטים הנוצרים. עלי בן עלים או עלי בן עולם היה מלוחמיו המסורים של סלאח א דין אל איובי המפורסם בארץ ישראל.
עלי בן עולם נהרג בקרבות נגד הכופרים הצלבנים ולכן קיבל כבוד רב בהיסטוריה המוסלמית.
יש האומרים שעלי בן עולם נהרג בשנת 1080 וצלבנים טרם נראו בארץ….המסגד הנוכחי נבנה בתקופה הממלוכית בשנת 1481 ונשמר יפה עד ימינו עם חיזוקים פה ושם.
יש לציין שהממלוכים הרסו את קו ישובי החוף של מדינת ישראל ויהודית מונטיפיורי מתארת את סביבת סידנא עלי, היום הרצליה מערב:
"הגענו בתשע אל קבר עלי בן עולים… האזור כולו שמם, מכוסה חולות בכל הדרך. לא מצאנו לנו מחסה זולת בית-תפילה מוסלמי אחד, שגם בו רבו היתושים עד מאד. בכל זאת שמחנו, כי הישגנו לנו מקום להינפש ולסעוד ליבנו בפת שחרית. האבטיחים היו לנו כמעדני מלכים".
הכפר אל חראם(הקדוש) מוקם בסמוך לסידנא עלי בסוף המאה ה-19, מתפרנסים מגידולי הדרים ובננות ולא מעט דיג ימי.
בתחילת שנות השלושים היו 333 תושבים וכמעט הוכפלה לקראת מלחמת העצמאות ב 1948
לאחר זכויותינו משתלטים על שייח מוניס אנשי אל חראם חודשים לגורלם ועוזבים את הכפר אל חראם שדרך אגב מכרו חלק מאדמותיהם לפרוייקט "התיישבות האלף" בתחילת שנות השלושים והישוב רישפון הוקם קילומטר וקצת מזרחה לו.
ניתן לבקר במסגד וכמובן לכבד את קדושת המקום לאסלאם, ממליץ גם 200 מטרים הליכה צפונה להכיר את "בית הצדפים", ניתן גם לרדת לחוף ולהכיר מקרוב את "המעגנה" של אפולוניה והתמוטטות חומת "ארסור הצלבנית" אל החוף..ופריחה עונתית של נר הלילה וחבצלת השרון.
סיור "מארסוף לאפולוניה" בחוף השרון הדרומי.
"ארסוף" הוקמה בסוף המאה השישית לפני הספירה בתקופה הפרסית.
הפניקים שישבו בה בתחילה בשל "המעגנה הטבעית" לעגינת ספינות, הקימו ישוב על שם האל רשף, ארסוף, ארסוף, רשף היה אל פניקי ומשמעותו רושף אש, תבערת אש ועוד ועוד.
הפניקים גידלו את החילזון להפקת צבע הארגמן ונשמוע על ארסוף ב- "תבליט אשמונעזר"- מלך צידון.
היוונים הסבו את שמה מארסוף לאפולוניה, כנראה כך שמעו…שני האחים משויכים האל רשף ואפולו…
בתקופה הרומית המשיכה "אפולוניה" להתפתח ואף נמצאה וילה רומית של אחד מעשירי אפולוניה, באפולוניה הביזנטית הייתה חקלאות משגשגת, יצור זכוכית ונמל הנותן שירותי מעבר ימי מהעיר ונמל יפו לנמל דור..הכנסיה הביזנטית מספרת על התפתחות הישוב.
השומרונים נאחזו בארסוף היא אפולוניה והיו חלק חשוב בהתפתחות הישוב. יש האומרים שהשומרונים זיהו את קברו של עלי הכהן מדרום "לאפולוניה"(סידנא עלי) הרצליה.
בשנת 640 "אפולוניה" (ארסוף) נכבשת על ידי המוסלמים , העיר קטנה אך בצורה יותר מואטת כמו ישובים וערים רבות בתקופה המוסלמית, עיר של שווקים ותעשיית הקדרות מתפתחת.
בשנת 809 נפטר השליט העבאסי הארון אל ראשיד וכל כעסם של אנשי ארסוף המוסלמים "יורד" על השומרונים ומבצעים בהם טבח והורסים את בית הכנסת השומרוני. הצלבנים שועטים מעכו דרך חיפה,קיסריה ולא מצליחים לכבוש את אפולוניה, לאחר שנתיים ב 1101 בולדווין הראשון מלך ירושלים כובש את אפולוניה בעזרת "הקומונה מג'נובה", יורדי ים וספק שודדי ים ובסיום הכיבוש יקבלו מבוקשם.
אפולוניה וארסוף יהיו לארסור, ארסור הצלבנית, בתחילת התקופה הצלבנית, ארסור עוברת מאדון לאדון ומשלטון כזה או אחר. לאחר קרב קרני חיטים בשנת 1187 סלאח א דין אל איובי המוסלמי כובש את ירושלים וארסור עד שמופיע ריצ'ארד לב הארי מלך אנגליה עובד את ארסור(ירושלים נשארת מוסלמית)
בשנת 1261 עוברת העיר ארסור לידי מסדר ההוספיטלרי, ההוספיטלריים מבצרים את המבצר העליון ומתכוננים ליום קרב מול בייברס הממלוכי אשר מגיע עם צבאו בשנת 1265.
לאחר 40 ארבעים יום אנשי התנועה ההוספיטלרית הצלבנית נכנעים לממלוכים ובראשם בייברס שוחטים את הצלבנים בתואנה שהם "כופיראת"(אל כופאר).כופרים באסלם.
"הממלוכים הכובשים החדשים הורסים את ארסור" ואת רוב ההרס נראה עד ימינו. אבגניוס אוזנה נזיר נוצרי שחי בארץ המאה ה-17 מתאר שחיים פה יווניים, מוסלמיים ויהודיים וזה התיאור היחידי על חיי יהודים בארסוף /אפולוניה ובכללותה עיר אקלקטית פורחת.
סיורים בשרון בעקבות "הצב הרך בגשר הצבים בנחל אלכסנדר."
ראשיתו של "הצב הרך" במזרח אפריקה והתפשט צפונה לאסיה וארץ ישראל,ונחל אלכסנדר הוא גבול גזרתו הצפונית(יש מצב למעט צבים רכים בנחל תנינים והקישון).
משקלו עד 50 ק"ג ויש לו שריון, אך יותר רך מהרגיל. הצב הרך בעבר אכל חרקים, דגיגונים, צמחים ועוד.היו שנים בהם זרקו להם עופות ומאכלים אחרים ושינו את האקולוגיה המקומית. עם הזמן נחל אלכסנדר זוהם על ידי מפעלים וביובים שונים שגרם לתמותה טיולי של הצב הרך..
בשנת 1992 שנת הגשמים המרובים וזרימה ענקית בנחל אלכסנדר, הגשר (גשר הצבים) נהרס לחלוטין וחצי מכמות הצבים הרכים נשטפו אל הים וחצי מכמות הצבים מהם מתו. ככל שמי נחל אלכסנדר נקיים ישרוד הצב הרך, יאריך חייו ומספר הצבים יילך ויגדל…יש איסור האכלת הצב הרך וגם פה ככל שלא יתערבו בתפריט שלו ולא יאכילו אותו אלא הטבע, מצבו ישתפר כל הזמן…
כיום "הצב הרך" מוגן עד מאוד "ורחוקים" ורחוק יושבים מגשר המטיילים, אנחנו לא מפריעים להם וגם עם הטלת הביצים הרט"ג דואגת להדגרתם ומשיבה אותם לשטח בנחל אלכסנדר. לצב הרך "דם קר" ואם נראה אותו "מתחרדן" אז כנראה מאפשר לעצמו לקבל חום ואנרגיות.כיום ניתן לראות "צבים רכים" בירקון,נחל שורק ונחחל תנינים..
לפני קרוב לשני עשורים הועברו 20-30 צבים לשמורת עין אפק למען חזרתם לטבע בביצה. שיקום נחל אלכסנדר הוא יוזמה של רשות ניקוז ונחלים שרון, המשרד לאיכות הסביבה, המועצה האזורית עמק חפר, קרן קימת לישראל ורשות הטבע והגנים ובחלק התחתון הוא גן לאומי ליד חורבת סאמרה.
"סיור בכפר סבא מימי יוון ועד ימינו .."
"המושבה שלא נעזבה גם אם ננטשה בשל פרעות והצקות"..
כפר סבא וניתן להגיד גם כפר סבה פה ושם כתוב בהיסטוריה..
במקורות מדברים על מיקומה של כפר סבא מאנטיפטריס בדרך צפונה, חכמינו האמוראים ביטלו חובת הפרשת "תרומות ומעשרות" כאילו לא בארץ…וזה דווקא מעיד על טיב המקום וידוע שסוחרי נמל קיסריה אהבו לשווק את תצרוכת כפר סבא לניכר.
בתלמוד בבלי מופיעה כפר סבא פעמיים: "מעשה בשקמה של כפר סבא שהיו מוחזקין בה טומאה." המיקום של כפר סבא ההיסטוריה היה בתחום שכונת קפלן בכפר סבא של היום…
אדמות איזור כפר סבא נקנו בשנת 1892 יחיאל מיכל פינס וחתנו נוח קרלינסקי- מטרתם היתה לטעת עצים שקד ולמכור את האדמות לעשירי הגולה…
הוקם משרד בפריז למכירת הקרקעות , פירסמו גם בעיתון "המליץ" והדבר לא עזר.
הברון אדמונד דה רוטשילד קונה את האדמות בשנת 1896 ובהמשך הן עוברות לידי יק"א. הברון אדמונד דה רוטשילד קונה את האדמות בשנת 1896 ובהמשך הן עוברות לידי יק"א. פר סבא למעשה קמה בשנת תרס"ג 1903 עם מכירת האדמות לאנשי המושבה הגדולה פתח תקווה ולעולי "העליה השניה".
על הקרקע לכפר עלו 12 איש מוותיקי פתח תקווה ולמושבה כפר סבא היה ראש הוועד עקיבא ליברכט.
בין הוותיקים היו-יצחק שיינפיין, דב סקיבין, נתן רפופורט, דב ויינברג, יוסף סוסנובסקי, יואל אוברוצקי, בן-ציון זטלר, יהושע וישני ואליעזר נלקין.
המתיישבים הראשונים ישבו תחילה בצריף אחד ואחר כך באורווה(החאן של כפר סבא), רוב השטח היה לסוסים ורק שני חדרים לוותיקי כפר סבא.
דוד בן גוריון כתב לאביו באביב 1907 כדלקמן: "מאחורי הפסח אני עובד פה. האוויר צח ובריא מבפתח־תקווה כי כפר־סבא נמצאת על רמה גבוהה ומוקפת הרים."
ברל כצנלסון סיפר אחר כך:
"אני ביליתי את החורף הראשון שלי בארץ־ישראל (1909) בכפר־סבא. הייתי שם כל ששת ימי השבוע וביום ששי לאחר העבודה, שגמרו אותה בהקדם, היינו לוקחים את הנעליים, או הסנדלים, או המגפיים, על הכתף והולכים ברגל לפתח-תקווה."
בשנת 1906 נחפרה באר המים הראשונה לעומק 18 מטרים,יצחק שיינפיין שתל שני עצי אקליפטוס באותה שנה וניתן לראותם עד ימינו בין "החאן" (עיריית כפר סבא) ובאר המים מאחורי בית הכנסת.
בשבת "נחמו" 1910 פלשו גנבים מקלקיליה למושבה כפר סבא, השומר הערבי יורה והורג את אחד התוקפים, כוח גדול עולה ומשמיד יבול והורס את המושבה כפר סבא, נהרגים חיים סוסנובסקי ואהרון אוסטרובסקי..הישוב היהודי נזעק לעזרת המיני מושבה ויחד עם חברת "עזרה" של יהודי גרמניה עוזרים בהקמת הבתים הראשונים של המושבה לאורך רחוב הרצל פינת ויצמן.
עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה התורכים מחרימים ציוד, מגייסים איכרים לעבודות הצבא התורכי, גודעים עצי אקליפטוס להסקה ועוד. מחלת הארבה הורסת את החקלאות המקומית.
בינואר 1917 מגרשים התורכים מיפו תל אביב רבים מיהודי המקום וחלקם מתיישב בסוכות לצד המושבה כפר סבא, תקופה קשה ומחלות רבות, "החאן" הופך לבית חולים ודוקטור הלל יפה שמבקר במקום כותב-
"כמעט כל היישוב בכפר סבא חולה, מלוכלך, לקוי בכינים. יש שם 250 חולים. כ־25 מתים כל שבוע."
לאחר מלחמת העולם הראשונה ניסו מנהיגי הישוב לשקם את כפר סבא ולא הצליחו, המעט שהיו פונו במאורעות תרפ"א, כפר סבא נבזזה ונהרסה מספר פעמים.
אלכסנדר נורדשטיין חזר בשנת 1922 לכפר סבא, ביתו היה הרוס והיה צריך לבנות מחדש את ביתו לששת ילדיו ואשתו וכך היה.
תקופה ארוכה שהיו לבד, הצטרפו אט אט משפחות נוספות עם "גילוי" מים וענף הפרדסנות המתאים לאדמות השרון.. המושבה כפר סבא החלה לפרוח ובשנת 1930 היו בה כבר 1405 תושבים…
בשנות השלושים ענף הפרדסנות בשיאו והיה צורך בידיים עובדות רבות ומגייסים את ערביי הסביבה, ההסתדרות מתנגדת וחלק מפועלי המושבה וביניהם פנחס קוסלובסקי שיהיה לפנחס ספיר…
במאורעות הגדולים של 1936-39 כפר סבא חוטפת התקפות רבות וכן קיבוץ רמת הכובש מצפון שעמד לבדו מול טירה.
במשך שנים רבות "התנהלה" כפר סבא על ידי שלוש קבוצות- "האיכרים", "בעלי הבתים" ו"הפועלים".
ובשנת 1937מקים השלטון הבריטי "מועצה מקומית" עם ניהול אחיד וחינני אחד.
הישוב "נשלט" שנים רבות על ידי "תנועת העבודה" והיה בסיס להקמת קיבוצים מושבים רבים כמו: קיבוץ רמת הכובש, קיבוץ חפציבה,קיבוץ אושה, דן, גברים, חפץ חיים, רגבים וכפר ויתקין.
אכתוב בהמשך על "קרב טירה" שהינו חלק מכיבוש כפר סבא הערבית במלחמת העצמאות.
www.efitours.co.il
www.toursguides.com
סיורים טיולים ומאמרים על אבן יהודה בשרון:
מהכפר יהודייה למושבה אבן יהודה.
סיור ליד הבית לאורך רחוב המייסדים (אפשרות להוסיף את רחוב הנוטע ובני בנימין)..
מבאר גנים לרחוב המייסדים מזרח(חורשת איתמר).
סיפור התהוותה של "באר גנים" על ידי יוצאי ועובדי מפעלי ים המלח ומכפר צור…התיישבות האלף בשרון…סיפורה של חברת "בני בנימין", קניית האדמות שמואל בלום ואיך קשור "הנדיב הלא ידוע" לאבן יהודה…חברת "הנוטע" ופרדסנות באבן יהודה..סיפורו של פועל בתחילתה של אבן יהודה שהיה בנו של איל הון והעדיף את חיי המושבה הפשוטים…קלצ'קין ומסקין מופיעים קבוע בשנות השלושים והארבעים באבן יהודה…אבן יהודה "מעצמה של מורים"(בוגרשוב ומורי הגימנסיה הרצליה), דמויות מרכזיות בחיי הישוב של פעם , "בלי מים אין חיים", בעיות בטחון ואברהם דונגי ההרוג הראשון באבן יהודה במאורעות הגדולים של 1936-1939(במגדל המים על רחוב המייסדים באבן יהודה),השכונות ההיסטוריות של אבן יהודה..מפוני המושבה "הרטוב" נקלטים באבן יהודה במלחמת העצמאות- רפאל בן ארויה ואנשי "הצריף השחור", ושיתופי פעולה עם ישובים סמוכים, ויש עוד וכל מיני.
"יום הולדת בשרון"..
יש לסבא או סבתא יום הולדת?,יום הולדת או יום נישואין להורים וכל אירוע….
אפי נחמיאס מורה דרך ומדריך טיולים מציע סיור או טיול הקשור למושבה או הישוב בו נולד/ה , לחבר בין נפתולי החיים מימים ימימה למקום ההיסטורי בו נולד או גדל…
סיורים מודרכים שנעשו לדוגמא(ניתן גם הרצאה היסטורית עכשווית על השרון וקישור התכנים למשפחה)
סיור לאורך רחוב המייסדים של אבן יהודה, סיור בתל מונד ברחוב הדקל בין בית הלורד לבית בית זיו ושפע אתריו, סיור בכפר הס "ומבצע מדינה" להיכרות עם קרב טירה והקמת המדינה, סיורים רבים בנתניה עם שלל אפשרויות מאום לאלד והשקמה דרך השוק ורחוב הרצל עד כיכר העצמאות והטיילת, בעמק חפר בכפר ויתקין, מושב כפר נטר ומושב בית יהושע..
הכי חשוב – בניה של המסלול לפי ההיסטוריה המשפחתית וכל רצון לחבר בין עשרות אתרים…
בכללי, עורך פעילויות מרגשות מסוג זה בכל רחבי הארץ..
"מושב ינוב נוסד במרץ 1950 על ידי עולי תוניס" ושמו בא ממשלי:
"יצמח ויתן תנובה ויבול, עפ"י הפסוק "פי צדיק ינוב חכמה" (משלי י , ל"א).
מושב ינוב בשרון קם על בסיס אדמות חוות "משפחת נבולסי" משכם, בית מפואר היה לנבולסים בצפון מערב מושב ינוב והיה בית נוסף של משפחת נבולסי בתוככי כפר יונה.
"הנבולסים" שתפו פעולה עם אנשי כפר יונה עוד לפני הקמת המדינה ועם הש"י(שירות ידיעות של ההגנה), היום הם יושבים במושב גאולי תימן מוסלמים לצד יהודים, סוג של סוד טמון.
בתאריך 20/11/1949 מתרחש אסון.
שני מטוסים היוצאים מטוניס לכיוון אוסלו במימון ממשלת נורווגיה(שיתוף פעולה עם הג'וינט היהודי העולמי) ומטוסים של "איר הולנד", מטוס אחד לצערינו לא מצליח לנחות באוסלו ונכנס בתוך פיורד שעה קלה לפני אוסלו( ורטיגו של אחד הטייסים או בעיה טכנית או ראות לקויה ועוד).
בהתרסקות היו 28 בני נוער, ניצול אחד – יצחק אלל ולאחר ימים יצחק אלעל שמוותר על הזמנת מלך נורווגיה לאמצו ועלה למושב ינוב , עסק בחקלאות ועבד בשב"ס עד לכתו ב 1987.
"המבנים הראשונים של מושב ינוב" נתרמו על ידי ממשלת נורווגיה(יוזמה של השר הוקון לי הנורווגי) ומושב ינוב הצעיר מקבל מבנים מעץ ולאותה תקופה היו הכי מפוארים שניתן למצוא…
במושב ינוב בלב השרון מצויה "אנדרטת ילדי אוסלו", צריף הראשונים שהפך למוזיאון ינוב ותצפית על השומרון ועמק חפר המזרחי וכל זאת מול תיבות הדואר ו "סופר אדלה". מושב ינוב היה מפורסם בגידול פרחים, פרדסים ובשנים האחרונות דברים השתנו וכיום מושב עם שכונות חדשות.
"מושב ינוב" מתחבר אט אט לפרוייקטים החדשים של כפר יונה ממערב, מושב תנובות מצפון מזרח וגאולים מדרום וממזרח, ומי שלא היה בסביבה לאחרונה, לא יכיר את החידושים הרבים.
במושב ינוב "הרחבות" קטנטנות המנצלות את שטח המושב ולתפארת מושב ינוב.
לאוהבי הבשר.."המעשנה" במושב ינוב הוא מקום חובה לעולם הקולינרי .
חשוב לציין!! בשרון, עשרות נקודות וממקומות לטיול ותיור בגוש תל מונד, עמק חפר, חוף השרון או השרון הדרומי-"לנסוע מעט ולהספיק הרבה"…..
"מדריך טיולים ומורה דרך במושבות השרון בין חדרה כרכור ובית יצחק להרצליה כפר סבא ורעננה", מדריך טיולים ומורה דרך בין רמות השבים כפר מל"ל למגדיאל, טיול מודרך בין גוש תל מונד לרמת הכובש, סיור וטיול מודרך בעמק חפר עם מדריך טיולים עם סיפורי אהבה, סיורים מודרכים לימי הולדת בחדרה בין פארק נחל חדרה לקיסריה ושדות ים של חנה סנש.
* "סיור סבים ונכדים, ימי הולדת לסבא וסבתא במושב או המושבה, יום הולדת להורים וסבים."
אפי נחמיאס מורה דרך
www.efitours.co.il
www.toursguides.com
"סיורים בשמורת הטבע הדסים וכפר הדסים".
"כפר הנוער הדסים בשרון"…
הדסים הוקם לקראת סוף מלחמת העולם השניה בשנת 1944 על ידי ויצ"ו קנדה.
ויצ"ו הוקם בשנות העשרים במנצ'סטר אנגליה על ידי ורה ויצמן , רבקה זיו אשתו של הלורד ישראל זיו מבעלי "מרקס אנד ספנסר" ונשים חשובות אחרות, תנועה זו התפשטה בעולם וויצו נשות קנדה ראתה לנכון לתרום כספים למען הקמת משכן לילדים ונוער יוצאי השואה והקמת בית חם עד כמה שניתן.
ירמיהו שפירא הובהל למשרדו של מנהל ומייסד כפר הנוער בן שמן זיגפריד להמן , זיגפריד נועץ מבט בירמיהו שפירא ואומר לו "יש לך מטלה חשובה ומרתקת", תרמת ועשית רבות יותר מעשור שנים לכפר הנוער בן שמן ואתה עובר לנהל ולהקים מבסיסו את "הדסים"- כפר לילדים פליטים ללא עמוד תווך או הורים…שני עשורים פעלו רחל וירמיהו שפירא בהקמת וביסוס "הדסים" ולפי בקשתם רצו להיקבר בשולי הכפר(הדסים)..
"ירמיהו שפירא איש צפת, ירמיהו היה שילוב של איש מעשה ואיש חזון" – "הוא היה אדם חולם שידע כיצד לבנות והיה בונה שידע כיצד לחלום", "רחל לבית קטרבובסקי" נולדה באוקראינה ועולה לישראל בשנת 1927 ובזמן שלמדה בבית הכרם בסמינר פוגשת את ירמיהו ולאחר חתונתם עברו בשנת 1935 "לכפר הנוער בן שמן ליד לוד".
מהיכן השם הדסים? ועדת השמות של הקק"ל רצתה לתת נחמה לילדים שבאו מהשואה ובספר זכריה נאמר- " רָאִיתִי הַלַּיְלָה, וְהִנֵּה-אִישׁ רֹכֵב עַל-סוּס אָדֹם, וְהוּא עֹמֵד, בֵּין הַהֲדַסִּים אֲשֶׁר בַּמְּצֻלָה; .. וַיַּעֲנוּ אֶת-מַלְאַךְ יְהוָה, הָעֹמֵד בֵּין הַהֲדַסִּים, וַיֹּאמְרוּ, הִתְהַלַּכְנוּ בָאָרֶץ; וְהִנֵּה כָל-הָאָרֶץ, יֹשֶׁבֶת וְשֹׁקָטֶת.."
מתכננת הכפר היתה ג'ניה אוורבוך האדריכלית שתכננה את "כיכר צינה" וזכתה לפרסים בעיקר בתל אביב, בעלת משרד גדול עם "תיק עבודות" גדול בתל אביב..
כשהגיעו הזוג שפירא לכפר הנוער הדסים טרם נבנו הבתים ובשנת 1947 הגיעו ראשוני פליטי השואה, מצפון אפריקה ויהודי ערב בכלל.
בתחילתו של "הדסים" למדו בכיתות קטנות לגיל יסודי ואט אט נפתחו כיתות גבוהות עד תיכון.
הלימודים בכפר הנוער הדסים היו במסגרת פנימיה והתלמידים עסקו בעבודת כפיים בעיקר בחקלאות במשך שעתיים בכל יום. כפר הנוער הדסים תחזק באופן רציף-רפת, לול, שדות מרעה ועוד.
ירמיהו שפירא ראה עצמו בחינוך בכל רמ"ח אבריו, אהבת התנ"ך והחיבור הבין דורי.
סדר ותכנון היה חלק מירמיהו שפירא-אסתטיקה מוזיקה ותיאטרון , "חזון חינוכי" ולאו דווקא השכלה, ההצמדות לשורשים וערכים הייתה משנתו, ניתוח מצבים ודילמות קשות, רחל אשתו היתה הסנגורית של כל ילד, אוהבת אותו כפי שהוא, "אם בית אמיתית בכל רמ"ח איבריה", בזמן עבודות החקלאות רחל התקינה תקנה שניתן לעבור ממשק למשק ומתחום לתחום אחר כדי ליהנות מעבודת האדמה עד כמה שניתן ובכך לקרבם לעבודת האדמה .בשנת 1964 הלך לעולמו ירמיהו שפירא
רחל שפירא יזמה את ענין קבורת ירמיהו שפירא בגבעה הסמוכה לכפר וגם ניא הצטרפה אליו
אישור מיוחד היה דרוש לקבורה על הגבעה ומי שסייע היה שבח וייס ידידו מילדות של אמיר שפירא.
רחל שפירא המשיכה לנהל את "כפר הדסים" למרות מחלת הסרטן ממנה סבלה עד מותה בשנת 1966 ואז הצטרפה אל בעלה.היום 9/2/2021 ביקרתי ולא בפעם הראשונה בחלקת הקבר של רחל וירמיהו שפירא והמצב שם גרוע עד גרוע מאוד ומפה הדרישה והבקשה לשיפוץ המקום ולדעתי ללא עלויות גדולות וגם אם יש-אז הכבוד מגיע , ועוד איך…המוטו המרכזי של רחלה וירמיהו- "לחיות אתם", "להבין אותם", "לאהוב אותם", "לכבד אותם"- את הילדים. משה ועליזה קבורים לצידם ומול כפר הנוער הדסים.
תלמידים מפורסמים של "כפר הנוער הדסים" – הבן שלי דולב נחמיאס(הבן זה הבן), שבח וייס , גילה אלמגור , הלל גרנות (צי`לי) , מיכה ספירא, גדעון אריאל , אורי מילשטיין ,משה פרומין , דוד דרור אביגדור שחן, עפרה שפירא-אלוני, יצחק גל-נור , מרים סידרנסקי, אהרלה קמינסקי (שנה אחת) , חיים קינן דליה לביא, אריאל זילבר והרשימה ארוכה מאוד…
"סיורים טיולים וימי גיבוש וכיף בשרון עם אפי נחמיאס בנתניה וחדרה", טיול בינוב ובורגתא, סיור עומק בשרון בכפר יונה ופרדסיה, קדימה צורן, אבן יהודה וכפר הנוער הדסים, כפר נטר ובית יהושע, סיורים בתל מונד וכפר הס, סיור בעין ורד וחרות, משמרת ובני דרור.
"כיכר הרטוב באבן יהודה" וסיורים בשרון.
"יומיים לאחר נפילת גוש עציון" ויום וחצי לאחר נאום דוד בן גוריון ב 14/5/1948 ומכריז על הקמת המדינה היהודית, שלמה להט(צ'יץ') מפנה את ילדי "המושבה הר טוב" ב 16/5/48(ליד בית שמש של היום) וגם את זקני המושבה על אלונקות לקיבוץ צרעה.
בנקודת הזמן הזו מגיעים בתחילה 10 מבני הרטוב בראשותו של רפאל בן ארויה לאבן יהודה.
רפאל בן ארויה גר ב"צריף השחור" , היה סתת אבן ומקודחי באר המים הראשונה של אבן יהודה.
עשרת אנשי "המושבה הרטוב" מצטרפים לוותיקי אבן יהודה שהגיעו עשור וחצי לפני והצטרפו כמייסדים.
הגלעד והציון לאנשי המושבה הר טוב בכיכר הרטוב בצומת "רחוב הנוטע" "ובני בנימין.
המושבה הר טוב ליד בית שמש(ערטוף בערבית),
מושבה בולגרית שהוקמה בנק שביעי של חנוכה שנת 1895..
המושבה הבודדה נעזבה בשנת תרפ"ט בשל מצב בטחוני גרוע ומספר פעמים הותקפה קשות, בשנת תרפ"ט נעזבה לזמן מה, בתש"ח האחים המוסלמים כובשים הרטוב ובמבצע דני חוזרת וכבר יעלו עליה עולים חדשים אחרים.
המיקום מרתק מאחר ומצטלב עם "בני בנימין"- אירגון שדאג לקנות אדמות נתניה,אבן יהודה, הרצליה, שכונה בחדרה כפר אהרון נס ציונה, ורחוב הנוטע- חברת בת של בני בנימין וגם היא רכשה אדמות, ניהלה פרדסים וגידול פרי ההדר.
מטרת "חברת הנוטע" הייתה לגייס הון של משקיעים בעיקר מחו"ל בהקמת נקודות התיישבות בארץ ישראל, ובניה האיכרים יקחו חלק מרכזי בפרוייקט, ובפעילות רבה נוספת כולל הסכם עם ממשלת גרמניה לקבלת חלק מההון היהודי על ידי קבלת מכונות או מוצרים.
ולסיום…אליעזר בן יהודה קשור אלינו ולמושבה הרטוב מאחר והוא הציע את השם הר טוב ועד אז שם הישוב היה "ערטוף"…
***********************************************************************************************************************************************
סיורים מודרכים בשרון ולב השרון, בעמק חפר נתניה ודרום השרון.
מדריך טיולים וסיורים בשרון הדרומי והצפוני ובלב השרון וגוש תל מונד.
"סיורים וטיולים מודרכים בשרון".
סיור מודרך בתל מונד לעומק-
"בתים מספרים" במושבה המקסימה והפחות נודעת..בעקבות "בית הלורד" מונד,וסיפורו המרתק(ועזרתו לישוב היהודי), פיקנטריות רבות, בית זיו-הלורד זיו ורבקה זיו מייסדת ויצו והנשיאה הראשונה,פסל הלורד מונד של בתיה לישנסקי ,כיכר הבנות , בית החרושת לספירט על גבעה נישאה, "מכון סלע" ועוד
מחנה הפועלים בתל מונד – חברת "נטיעות ארץ ישראל" הקימה את המחנה לעבודות בפרדסים,ובשדות.
סיפורה של קבוצה שהחלה דרכה בכפר יחזקאל עם מורה הדרך בכל ענין, אברהם הרצפלד במגמה לקנות את אדמת זרעין הקרובה וללא הצלחה ובשל לבו הרך של הרצפלד הציע למתיישבים בעמק להקים את ביתם פה בשרון.
אברהם הרצפלד היה מגיע לישובים החדשים והיה שר את "שורו הביטו וראו מה יפה היום הזה" ומעודדם במעשה הציוני. איש יקר שהקים עשרות ישובים בארץ ישראל.
אברהם הרצפלד מציג להם להצטרף לפרוייקט "התיישבות האלף" ובו הם יושבים במחנה הפועלים של תל מונד ולאחר זמן קצר עולים על הקרקע שלושה ישובים והראשון שבהם כפר הס-"גרעין יזרעאל", 26 משפחות ראשונות של משקי עזר קטנים שהלכו והתפתחו גם בגודל המשק וגם במספר החברים.
"קרב טירה" במשולש הקטן בשרון הוא פצע פתוח לאורך שנים ובסיור נכיר את הגורמים מסביב,מטרת ההטרדה וחלק ממבצע מדינה לכיבוש כפר סבא הערבית, "סיפור קרב טירה מהאנדרטה המרכזית של נופלי כפר הס לדורותיהם", הליכה דרך "הסילו", באר המים של כפר הס,"המחלבה", חדרי הקירור ההיסטוריים,חורשת הבנים ועד למגדל המים ובית הכנסת.
מושב עין ורד בגוש תל מונד–הישוב עין ורד הוקם ע"י ארגון "מתיישבי תל אביב" ,וכאן החליטו להקים ישוב ליד הבאר,חדש ושין בעין ורד וסיפורי הישוב ולב השרון.
"טיול בצורן"-מישובי הכוכבים, מ 1992 ישוב קהילתי שהפך למועצה מקומית כפרית ולאחר אחדותו עם קדימה המושבה לא ירחק היום שיחדיו יהפכו לעיר ואם בישראל.
"טיול במושב ינוב" – "סיפור ילדי אוסלו המרגש וסיפור התנפצות המטוס בפיורד", האנדרטה ובית הראשונים מול נופי עמק חפר והשומרון.
סיור בשמורת ביתן אהרון על רכס הכורכר המרכזי של השרון, סיור והליכה עד החרוב הבוקע מעץ הכורכר וקבוצת האיקליפטוסים והמשך למאגר מי התהום של בית ינאי שיצר אגם מי תהום ומצוקי הכורכר של שמורת בית ינאי.
"סיורים מודרכים בשרון בעמק חפר לב השרון ונתניה".