"סיורים מודרכים בעיר שדרות ובעיר התיירות אשקלון ובאתרי עוטף עזה".
"מדריך טיולים בין כפר עזה לבארי ובין קיבוץ רעים לקיבוץ מגן".
סיורים בינואר 2025 : 5.8.10.11.24
סיורים בדצמבר: 30/12
המלצה לסיור באשקלון:
סיור מודרך בטיילות של אשקלון. גנים ופסיפסים שנמצאו באשקלון, מוזיאון אשקלון במסגד הממלוכי, מרכז מבקרים של חברת חשמל על שם רוטנברג וכמובן מרכז המבקרים של קרלסברג(בתשלום), סיור עומק בעיירה מג'דל באשקלון מכיכר העצמאות עד לשיכונים, סיור טעימות בשוק אשקלון.
הצעה לסיור בשדרות:
סיור עומק של בן שדרות(אפי נחמיאס) ממשטרת שדרות, מוזיאון ומרכז מבקרים "המייסדים" , תחנת משמר האזרחי הישן, תצפית מישיבת שדרות על עוטף עזה, מרכז המסחרי הישן ששופץ, קולנוע חן שדרות , סיור טעימות בשדרות של חומוס עם טחינה, שווארמה, הורחקה, קציצות תוניסאית. עראק. מאפים, פיצות, "פיצוחי דני" וסיפורי שגרות צמוד ל"מכולת ששון שרה", "תצפית הארבעה" ואנדרטת הארבעה התצפית קובי בשמה המקומי משדרות- סיפור נפילת הארבעה במבצע צוק איתן ותצפית על צפון רצועת הביטחון והעוטף עד נתיב העשרה.
"סיור בעוטף עזה וטיול מרגש לגבורה ותקומה בעוטף ישראל"- סיור בנתיב העשרה בנתיב ופסיפס לשלום יחד עם תצפיות גבול עוטף עזה ואפשרות לקפוץ למחסום ארז, סיורים וטיולים מודרכים בשדרות במבחר אתרי שדרות, סיור בקיבוץ ניר עם במוזיאון המים, הרפת המקומית מימנה חדרו מחבלי החמאס וסיפורה של ענבל ליברמן, סיור במפלסים וסעד, ביקור בעוטף קיבוץ כפר עזה, הסברים וסיפורי גבורה בעוטף קיבוץ בארי- שילוב הקמתה וחייה הקשים לאורך שנות החמישים והשישים עד ימינו בשבת השחורה או מבצע חרבות ברז, סיור במיגוניות מסיבת הנובה ובחניון רעים במסיבת הנובה שהיא אתר ענק לנרצחי המסיבה ותמיד טוב לספר על דמויות מפתח שאהבו את החיים ולחמו עד סופם המר, סיור בכיסופים ועין השלושה, סיפורו של ישוב קיבוץ שנשכח על ידי צה"ל-ניר עוז.
https://youtu.be/pVspAvlzOwc
"סיור במגדל" הערבית יהודית באשקלון המסגד הממלוכי "ג'מאע אל כבירה" – המשמש כמוזיאון לתולדות אשקלון, סיור טעימות בשוק אשקלון ולאורך רחוב הרצל, "בית הטהרה" המוסלמי המטרה את גופות המת והמסגד הקטן לצידו. נכיר את האיזור הרומני של מגדל לצד האיזור התימני כולל בית הרב המתקיים עד ימינו וכן "בית ערוסי" שהיה מנכבדי העיירה מגדל הערבית יהודית.
סיורים באשקלון העתיקה לחוף הים:
סיור וביקור בטיילות של אשקלון , "קבר השייח עוואד הממלוכי "כחלק מקברות צדיקים מוסלמים רבים על הים, "סיור מודרך בגן הלאומי של אשקלון" בשער הכנעני: "השער הכנעני" של אשקלון נבנה מלבני בוץ וכורכר. זמנו המשוער שנת 1850 לפנה"ס וכנראה הוא השער המקושת הקדום ביותר בעולם. השער בנוי בצורת מסדרון אוויר לאורך כ-15 מ', גובהו כמעט 4 מטרים ורוחבו יותר מ-2 מ משוער שעברו בו עגלות שוורים וחמורים עמוסי סחורה בדרכן אל הנמל וממנו חזרה. השער היה שער מרכזי וחשוב כ-250 שנה ובהמשך נקבר תחת סוללת עפר חדשה. לעיר נקבע שער במקום אחר או נוסף. ממש בכניסה אך לא בעיר במורד אל הים, נחשף מקדש קטן ופסלון עגל בגובה כ-10.5 ס"מ עשוי ברונזה, והוא מהממצאים החשובים והמקסימים ביותר שהתגלו באשקלון הקדומה. הסגידה והתפילה לעגל מזוהה עם פולחן "אל" או "בעל", אבי האלים הכנעני. "הסוללה הכנענית של אשקלון": שרידי הישוב אשקלון מוקפים מכל עבר סוללת עפר ענקית. הסוללה תחמה את גבולות היישוב בקשת רחבה באורך כ-2,200 מ'. זהו קיר עפר ענקי, המתנשא לגובה 15 מ' ועוביו בתחתיתו יותר מ-30 מ'. סוללת העפר שימשה בסיס למערכת ביצורים ולחלקלקה. החלקלקה נבנתה מתערובת של לבני בוץ ואבני כורכר, והקיר החיצוני שלה נבנה מאבני כורכר מסותתות, בחלק המערבי של אשקלון העתיקה של הים לא הייתה סוללה בצורה. סיור חדש וישן באשקלון: ביקור במרכז המבקרים של קרלסברג, תיאום וביקור בחברת החשמל על שם רוטנברג, סיור באגם של זיקים ונחל שקמה לקראת השפך אל הים, הפסיפס הביזנטי באשקלון, "החאן" של אשקלון -מלון דרכים ומסגד שהפכו למוזיאון אשקלון, סיור במגדל הישנה, עיירה ערבית מוסלמית שהפכה למרכז קליטה גדול והתפתחותה של אשקלון יחד עם אפרידר שהתאחדו בשנות ה-50- מדריך טיולים וסיורים באשקלון עד אשדוד וניצנים- מדריך טיולים בין נתיב העשרה ליד מרדכי.
"שמורות טבע של כלניות בעוטף עזה": חורשת יד מרדכי (לכיוון ארז), שמורת גבר עם, כלניות בצומת סעד. כלניות ביער שוקדה, "שמורת באר מרווה" ליד עלומים ואלפי כלניות, כלניות בגבעת לילי ואריק שרון, בתרונות רוחמה לפני ואחרי רוחמה.
***************************************
"קצת על ישובי עוטף עזה."
"קיבוץ בארי".
קיבוץ בארי הוקם במוצאי יום הכיפורים 1946 וקרוי על שמו של ברל כצנלסון.
ברגעים אלו, נולדים תינוקות רבים לעולם, נקבות וזכרים בשם בארי. בימים קשים אלו, יהיו אלפי ועשרות אלפי ילדים בשם בארי.ובכלל בעוטף עזה שמות הישובים סמליים ומוסיפים כוח ועוצמה.
"כי האדם עץ השדה" וככל שכורתים את העץ, העץ גדל ומתפתח הרבה יותר. בארי, הבאר שלי מעתה, המים שלי, החיים שלי, הישוב שלי, הבית שלי, בארי על שמם של גיבורי בארי האזרחיים שהגנו על ביתם שעות רבות מול כוחות הרשע המפלצתיים.
ענבל ליברמן מקיבוץ ניר עם.
ענבל ליברמן הרבשצ"ית של קיבוץ ניר עם, רק מדצמבר האחרון. עם פרוץ הקרבות, ישובי העוטף קיבלו הוראה להיות בכוננות ולמען האמת הם ידעו יותר על מצב הישובים מהפיקוד.
ענבל ליברמן מפקדת קיבוץ ניר עם ממרומי גבעות הכורכר( הישוב הכי גבוהה בישובי שער הנגב וכנראה בכל העוטף) הבינה את המצב, והחליטה על דעת עצמה להוציא את חוליות הכוננות( וגם את הנשקים…שזו החלטה הרת גורל) ולהציבם במקומות האסטרטגיים שם חיכו למפלצות ויכלו להם .
בזכות ענבל, אנשים רבים בקיבוץ חבים לה את חייהם, ענבל ליברמן גיבורת ישראל.
בטיולים הבאים כשהכל יהיה שקט נקדיש לענבל משקל חשוב יחד עם מצפור אסף סיבוני ז"ל, מאגרי השפד"ן, מוזיאון המים של ניר עם וגבעת ינצ'יק( גבעת גמל), תצפית "ממעוז מול עזה" מעל קיבוץ כפר עזה, "החץ השחור" נקודה אסטרטגית חשובה בעוטף עזה.
"גבורה של רועי רוטנברג בנחל עוז 1956 וב 2023"
ערב ל"ג בעומר 1956 תוכננו 4 חתונות בנחל עוז( האחזות הנח"ל הראשונה שהוקמה בשנת 1951).
תצפיתנית(המלאכיות ככה קורה להם קרוב לשלושה עשורים) מדווחת תנועה אל "התלם" בצהרי יום החתונות. לפי הסכמי שליח האו"ם היה אסור היה להגיע 500 מטרים מסימון הגבול. "התלם" המסומן".
רועי רוטברג המא"ז( מפקד איזורי) יוצא עם סוסתו להניס את המתקרבים( רועים בידואים וחיילים מצריים) ובתקרית זו נרצח רועי רוטברג מספר שעות לפני חתונתו, הגופה חוללה ואף ניקרו את שתי עיניו.
אורח הכבוד של 4 החתונות היה הרמטכ"ל משה דיין ובהספד על רועי רוטברג הג'ינג'י כתב ונאם הספד שהיה מעין תוכנית פעולה של מדינת ישראל הצעירה והעלה את המורל לכל ישובי הנגב המערבי ומדינת ישראל הצעירה. להלן ההספד של משה דיין הרמטכל דאז שמזכיר לנו את הימים ההם בזמן הזה!
אתמול עם בוקר נרצח רועי. השקט של בוקר האביב סִנוורוֹ, ולא ראה את האורבים לנפשו על קו התלם. לא מהערבים אשר בעזה, כי אם מעצמנו נבקש את דמו של רועי. איך עצמנו עינינו מלהסתכל נכוחה בגורלנו, מלראות את ייעוד דורנו במלוא אכזריותו? הנשכח מאיתנו כי קבוצת נערים זו, היושבת בנחל עוז, נושאת על כתפיה את שערי עזה הכבדים, שערים אשר מעברם מצטופפים מאות אלפי עיניים וידיים המתפללות לחולשתנו כי תבוא, כדי שיוכלו לקרענו לגזרים – השכחנו זאת? הן אנו יודעים, כי על מנת שתגווע התקווה להשמידנו חייבים אנו להיות, בוקר וערב, מזוינים וערוכים.
דור התנחלות אנו, ובלי כובע הפלדה ולוע התותח לא נוכל לטעת עץ ולבנות בית. לילדינו לא יהיו חיים אם לא נחפור מקלטים, ובלי גדר תיל ומקלע לא נוכל לסלול דרך ולקדוח מים. מיליוני היהודים, אשר הושמדו באין להם ארץ, צופים אלינו מאפר ההיסטוריה הישראלית ומצווים עלינו להתנחל ולקומם ארץ לעמנו. אך מעבר לתלם הגבול גואה ים של שנאה ומאוויי נקם, המצפה ליום בו תקהה השלווה את דריכותנו, ליום בו נאזין לשגרירי הצביעות המתנכלת, הקוראים לנו להניח את נשקנו. אלינו ורק אלינו זועקים דמי רועי וגופו השסוע. על שאֶלֶף נָדַרנו כי דמנו לא ייגר לשווא – ואתמול שוב נתפתינו, האזנו והאמנו. את חשבוננו עם עצמנו נעשה היום. אל נירתע מלראות את המשטמה המלווה וממלאת חיי מאות אלפי ערבים, היושבים ומצפים לָרגע בו תוכל ידם להשיג את דמנו. אל נסב את עינינו פן תחלש ידנו. זו גזרת דורנו; זו ברירת חיינו – להיות נכונים וחמושים חזקים ונוקשים, או כי תישמט מאגרופנו החרב – וייכרתו חיינו.
מה המשותף לקיבוץ כפר עזה, הרולינג סטונס, ג'סטין טימברליק וליידי גאגא ?
קיבוץ כפר עזה ממוקם כ-2 קילומטר מ…עזה.
בתחילתו בשנת 1951 הוקם על ידי יוצאי טנג'יר ומצרים ושמו היה יגב(מלשון תבואה), כמעט התפרק הישוב ובשנת 1956 קיבל הישוב "חיזוק" מנחלאים מכל הארץ, הקיבוץ עבר תקופות קשות ובמיוחד בשנות החמישים סבל מהפידאיונים(המסתננים) הרבים ערב ערב…
בכפר עזה יש את "סינקופה"- חברת ההגברה והתאורה המובילה בארץ שהתחילה עם שגעון של בן המקום (עמוס בוקובזה) שהגביר והאיר ארועים בקיבוץ. ומפה לשם קם ענף חדש בקיבוץ והיום (כלומר בימים כסדרם), סינקופה מפעילה את כל האירועים הכי גדולים של אמנים מחו״ל ומהארץ,
לכפר עזה מפעל בשם "כפרית" ממפעלי הפלסטיקה המובילים בארץ..
שימו ❤️ לאופטימיות בשמות הישובים בנגב המערבי. הסתכלתי על משמעות השם של חלק מהישובים…⛺
קיבוץ🥦 "ארז"( חזקים וגבוהים כמו עץ הארז), "שדרות" 🥦של עצים, "נתיבות" של דרכים, "אופקים"⛈️ עם אופק, "מפלסים"🚀(דרך), שומרים על העלומים- " קיבוץ עלומים"(הצעירים), כיסופים( לארץ ישראל), "גבים"🌥️( של מים), "דורות"( של אנשים), "יושביה"( יושיב אותנו בורא עולם בישראל), "נירים"(שדה חרוש), "ניר עוז"( שדה חרוש עם המון כוח), "יתד"( עם ישראל תקוע כמו יתד), "מבטחים"( ציפיה לשלום ובטחון), כרם שלום…"קיבוץ רעים"( חברים), "קיבוץ ניר עם"( שדה חרוש של כל עם ישראל), רוחמה".- וּזְרַעְתִּיהָ לִּי בָּאָרֶץ, וְרִחַמְתִּי אֶת-לֹא רֻחָמָה וְאָמַרְתִּי לְלֹא-עַמִּי עַמִּי־אַתָּה, וְהוּא יֹאמַר אֱלֹהָי”.
מה המשותף לסרט "מבצע סבתא" לחטיבת גולני? ומה הקשר בין חווה ביזנטית למוזיאון לארכיאולוגיה.
הכל קשור לקיבוץ כיסופים.
קיבוץ כיסופים הקטן נולד בשנת 1951 באחת התקופות הקשות של גבול עזה ישראל וערב ערב היו הסתננויות רבות. המייסדים הגיעו מארצות הברית ודרום אמריקה לשדות הלב הנקיים מכל ולימים חבל ארץ ירוק- חבל אשכול. קיבוץ כיסופים הגיע לשיא של פחות מ 300 תושבים( בארי לשם השוואה היה מעל לאלף תושבים, קשה לכתוב בזמנו..)
"מבצע סבתא" מהסרטים הקומיים המצליחים בושל והתפתח ממש פה בקיבוץ כיסופים על ידי הבמאי דרור שאול מכיסופים, והסרט מספר על סיטואציה אמיתית הקשורה לקיבוץ והיה "למבצע צבאי". והקשר לחטיבת גולני גדוד 51 ששמרו ולחמו על כיסופים ומנעו בגופם אבידות רבות, ורבות יסופר על מעשה הגבורה של חיילינו( אני התגייסתי לגדוד 51 רק לפני 39 שנים)
איזור הנגב המערבי היה "אסם תבואה" בתקופה הרומית ביזנטית ומצאו שרידי חווה לפני 1500 שנים ובקיבוץ כיסופים מוזיאון ארכיאולוגי ובו כל הממצאים שנמצאו בסביבת קיבוץ כיסופים…ומי הקים את המוזיאון? עמי שאול אביו של דרור שאול התסריטאי של "מבצע סבתא" מקיבוץ כיסופים?.
קיבוץ כיסופים 101 ק"מ מתל אביב והסמליות רבה פה מאוד עם יחידת ה- 101.
" באנדרטת החץ השחור" בין היתר מספרים את סיפורה של יחידת ה 101 ומבצע סופאפו.
"השורשים בשדרות" מראות עיניו של אפי נחמיאס הכותב שנולד וגדל בשדרות הולך, טייל במסעדות רבות בישובי וקיבוצי עוטף עזה. כששואלים אותי מהיכן אתה אני אומר שאני מאבן יהודה ובמקור משדרות וכשבגרתי בצורן, אתה אומר שאתה מצוין אך מייד חש שחייב להזכיר ששורשיי משדרות.
אצרף בפוסט הבא את מילות השיר "שדרות ובית" של מיכה ביטון וחיים אוליאל, ממליץ לקרוא את מילות השיר המספרת על שדרות, המקום השקט(בזמנו), הרגוע והשלו ולא תמיד הכל מושלם אך תמיד אנשים אומרים שלום ומחייכים כי כולם מכירים את כולם… וגם כשלא מכירים, כשהיינו חיילים והיינו פוגשים חייל או חיילת משדרות ומכירים רק בפנים, היינו מתחבקים ומתנשקים( חצי באוויר כמנהג שדרות).
שדרות, זה בתים פתוחים ועזרה ניתנת לכל דורש. שדרות של שנות השבעים והשמונים, עיירה קטנטנה ומגובשת. גדלתי בשכונת "ניר עם" הקרובה וסמוכה לקיבוץ ניר עם, שיחקנו כילדים בשדות החיטה של קיבוץ ניר עם ואף זכינו שינצ'יק איש הבטחון של קיבוץ ניר עם בשנות ה 70 ידהר לכיווננו על סוסתו..
( האדמות תכלס היו של שדרות וקיבוץ ניר עם השתמש בהם שנים רבות ועל שטח זה כיום בנו את שכונת המוסיקה, בנה ביתך, אתר החרמון ועוד)
ינצ'יק היה סוג של cowboy מבחינתנו וחששנו מאוד ומצד שני כיבדנו מאוד .
שדרות של עצים, שדרות של כל העליות השונות, עיירה וכיום עיר מגוונת, קיבוצים עירוניים של השומר הצעיר לצד שירות לאומי של בני עקיבא וכיום העיר גדלה ורבים הגיעו אליה ממקומות רבים בארץ.
אהבנו לרקוד בדיסקוטק הקטן והמקומי…והיכן היה? בבית משפחת אוליאל . ופתאום נזכר בספינג' שהיו מכינים במקום הורי חיים אוליאל המייסדים של שדרות ומכרו את הספינה בעגלה ניידת שימדה מול הבית , במרכז שדרות. שדרות בשבילי זה לקנות מילפה (קרמשניט) ושוקו במכולת ששון שרה במרכז שדרות.
שדרות בשבילי זה לשמוע את התופים של השכן יום וליל עד שדאגו לו לפינה במקלט ושם "יוציא זעמו" על התופים. שדרות בשבילי זה ללכת לגבעות בין "חורשת אבים" לקיבוץ אור הנר ולאסוף / לקטוף "דומים" ואנחנו קראנו לזה "נבוק" בשם הערבי. טיולים באופניים וברגל לנחל שקמה מזרח, ואדי ביד דורות רוחמה ולבקש מים בשער של "חוות שקמים" של אריק שרון. אני ואבא ז"ל היינו בוצרים ענבים בלאדי צהוב לבן מתקתקים וכשבגרתי הבאתי ענבים לבדי ואבא היה מכין יין לקידוש.
מה הקשר בין קיבוץ מגן, קיבוץ קטן השוכן בחבל הבשור בנגב הצפוני מערבי, לבין בריכת השחיה באולימפיאדת אטלנטה 1996? והקשר למורה דרך אמיץ.. אז,באותה אולימפיאדה, לראשונה בתולדות המדינה, רביעיית השליחים הישראלית 4×100 מטר מעורב עלתה לגמר!
השחיינים היו יותר ממוכשרים, אך מה שגם עזר לשחיינים שלנו בטיפ טיפה היו מערכות החימום של הבריכה שחוממו על ידי קולטי " פלסטיק מגן".. יש שיאמרו שההישג ההיסטורי הזה נקבע לא רק בזכות השחיינים המוכשרים, אלא גם, אפילו במעט, בזכות טמפרטורת המים בבריכה שחוממה על ידי קולטי ״פלסטיק מגן״, שמו של המפעל היום " מגן אקו אנרג'י"
קיבוץ מגן נוסד בקיץ 1949( לפניו היו רק קיבוץ בארי וגבולות הסמוכים יחסית לו, קיבוץ ניר עם שקצת רחוק מימנו הוותיק) מייסדיו הם חברי "השומר הצעיר" מרומניה והשומר הצעיר הישראלי, שני גרעינים ישוב אחד. את כל זאת היה ניתן לבצע לאחר "מבצע אסף" בדצמבר 1948 ומטרתו השתלטות על הגבעות השולטות בנגב המערבי וסילוק סופי של הצבא המצרי המובס. מפקד המבצע היה יצחק שדה מפקד חטיבה 8. על קרב קיבוץ מגן, רבות ידובר ויסופר על כיתת הכוננות של קיבוץ מגן בפיקודו של ברוך כהן הרבש"צ של קיבוץ מגן. ב 7/10 לקראת 06:30 ברוך כהן עם תחילת המתקפה עולה לגבעה( גבעת שליטה) הקבועה שלו ובכל תקרית איזורית ברוך עולה עם הטנדר שלו לבדוק מה המצב.
ברוך מזהה עשרות מחבלים בכניסה לקיבוץ מגן ומה שהפריד בין המחבלים לקיבוץ חומה קטנה.
ברוך טס לכיוונם, יורה צרורות ומפתיע אותם, את רובם מחסל עד שנגמרת התחמושת.
"ברוך כהן " מקבל טיל נ.ט לרכבו וכדורים פוגעים בגופו, וכל זאת כשהוא נוסע לכיוון מרכז הישוב..
אבי פליישר מכיתת הכוננות נהרג , אופיר ירון מכיתת הכוננות היה נעדר עד שמצאו את גופתו.
רבות יסופר על כיתת הכוננות בפיקודו של ברוך כהן בן 69 שהצילה את קיבוץ מגן.
ברוך כהן פונה על ידי מסוק להדסה , נותח ורגלו נקטעה.
ברוך כהן תירגם את שם הקיבוץ "מגן" בפועל והגן בגופו וגופות חבריםו על קיבוץ " מגן".
בריאות לברוך, והקשר לעיל למורה דרך, ברוך הנחיל מורשת וציונות בכל חבלי הארץ כמורה דרך.
******************************
סיפור גבורה בכיסופים:
"קצין גולני שהרג 35 מפלצות עד שקיבל פגיעה ישירה מפצמ"ר.." אורי שני בן 22 מפקד מחלקה בגדוד 51 של גולני. אורי, איש קרית ארבע "הריח" את המצב בגבול רצועת עזה כשהציבו אותם המוצב של כיסופים. אורי שני הכין את מחלקתו למצב של חדירת מחבלים, והיה בכיתת הכוננות עם החדירה בבוקר.
אורי שני וכיתת הכוננות הוקפצו לקיבוץ והחלו לחסל קבוצות קבוצות של מחבלים עד שבנות החמ"ל של "מוצב כיסופים" הודיעו לו כי שומעים ערבית במוצב…אורי שני מגיע למצב ומנהל קרב להגנת החיילות.
היה קרב עקוב מדם ומחבלים רבים נפלו עד שנגמר התחמושת ולא היו מים."כוח אורי שני" נסוג תוך כדי חיפוי לאחור כדי למלא כדורים ומים… בעת הנסיגה הייתה התקפת פצמר"ים ואחד הרסיסים פוגע בעורק צווארו, ומת. אחת החיילות בחמ"ל כיסופים כתבה:
"כל האירוע התחיל בעלות השחר. כולם היו בחוץ וגם אורי, כמובן. הם הלכו קודם לקיבוץ, ניסו להגן על האזרחים וכבר אז התחילו לירות. שמענו ערבית והבנו שהם פושטים לנו על הבסיס. באותו הזמן אורי והלוחמים שלו הצליחו לנהל קרב שבזכותו כל התצפיתניות ניצלו. הם הצליחו לבלום חלק ניכר מהם וחיסלו את מי שבפנים. לולא אורי – לא היינו פה".
סגן אורי שני מ"מ בגדוד 51 של גולני בן 22 ואב לתינוק בן מספר חודשים , "גיבור ישראל".
יהי זכרו ברוך!
"הרבה אור ארז וחברות"..
שיתוף פעולה של כיתת הכוננות של קיבוץ אור הנר וקיבוץ ארז. בבוקרו של הפלישה הבהמית קיבוץ ארז מותקף בטילים ופצמ"רים, הרבש"ץ אור חבה מתארח אצל הוריו בירושלים( גילוי נאות, חבה האב הוא בן מחזור מגדוד 51 גולני). אור חבה מתחיל לארגן את כיתת הכוננות בנסיעה מהירה דרומה כשהנהג הוא גיסו קצין אג"מ של גדוד 77 כך שיכול לנהל את ההתארגנות לעצירת האויב המר. בזמן הנהיגה מתקשר אור לרבש"צ של אור הנר יניב קסטנבאום ואור הנר שולחת כיתת כוננות עם 3 לוחמים ויגיעו עוד בהמשך.
כשקצין הבטחון השוטף אור חבה מגיע לקיבוצו, קיבוץ ארז מבין שצריך יותר נשקים ותחמושת וביחד עם יניב קסטנבאום מאור הנר מביאים נשקים ותחמושת מכל הבא ליד למען העמידה מול האוייב המר.
ומה קרה על גדרות הקיבוץ? 20 חמסניקים מסתערים עם טנדרים שהגיעו מכיוון בית להיה ובית חנון ז"ל( העיירות היום הופצצו קשות ואין איש בהם)
"הנס של קיבוץ ארז" – ניהול מרחוק של הרבש"ץ, העמידה בעמדות קרב בגבעות הצופות על מדרונות הגבעות בואכה קיבוץ ארז. המחבלים מקבלים "מכת אש" מכיתות הכוננות של ארז( סהכ קרוב לעשרה אנשים), המחבלים מנסים להסתער על "השער הכחול"- השער האחורי של הקיבוץ בו היו שני לוחמים שנפצעו קשות והמשיכו להילחם. כך אנו שומעים בכל מקום בעוטף, למרות הפציעה נלחמים כל עוד ניתן לנהל אש. הנשקים החדשים מחולקים לכל מי שיודע לנהל אש גם אנשים בסביבות גיל 70, כיתת הכוננות של אור הנר שהוסיפה כוח רענן יחסית יכלו למחבלים החמ"ס ונסוגו, אנשי אור הנר פינו פצועים לברזילי, טיפלו בפצועים ולחמו בעמדות. סיפור של גבורה ושיתוף פעולה,ניהול והכנה, ואף מחבל לא נכנס לקיבוץ ארז בעוטף עזה. בקרב על קיבוץ ארז איבדנו את אמיר נעים ז"ל.
יש לציין את "מייסדי קיבוץ ארז" שהם בוגרי "הגדוד השלישי של חטיבת יפתח" במלחמת העצמאות והישוב הוקם באוקטובר שנת 1949.
לקריאה נוספת באתרים נוספים של אפי נחמיאס www.toursguides.com www.efitours.co.il