מסלולים שווקים ואתרים בעכו העתיקה.

"מדריך טיולים באתרי ומסלולי עכו העתיקה ובשווקים הצבעוניים".

 

טיול לקבוצות המטיילות בעכו עם מדריך הטיולים ומורה הדרך אפי נחמיאס.

 

המוזאון של משרד הביטחון . הדרכה מקומית בתאום מראש .

המבנה עותמאני על בסיס מבנה צלבני. המקום היה בית ממשל תורכי ואחר כך בית סוהר תורכי . האנגלים הופכים אותו לבית סוהר מרכזי במזרח התיכון , ויושבים בו גם אסירים פליליים וגם אסירים פוליטיים . ישנו אגף יהודים ואגף ערבים המופרדים זה מזה. במקום מצגת עם סיפור הפריצה מהכלא שאורגנה על ידי האצ"ל והלח"י . במקום הוצאו להורג כמה וכמה אסירים יהודים פוליטיים שהיו שייכים בעיקר למחתרות אצ"ל ולח"י . החצר המרכזית נחפרה ומתחתיה מתגלים "אולמות האבירים" של המבנה הצלבני . במקום אגף זאב ז'בוטינסקי ישב בכלא עכו בו היה גם "הבהא" מנהיג הדת הבהאית. אגף זה סגור למבקרים ונפתח רק לבהאים הבאים להתפלל במקום הנחשב לקדוש עבורם.

סיור בחומות עכו – ההיסטוריה של עכו העתיקה.

"עכו היא עיר עם 4000 שנות היסטוריה" לא כולם באותו מקום . הישוב החל בתל עכו במאה החמישית לפני הספירה ירד למרגלות התל אך על התל עדיין ניצבה מצודה. בתקופה ההלניסטית העיר יורדת לכיוון הים . העיר מחליפה גם את שמה שש פעמים . העיר החלה כעכו היונים קוראים לה פטולימאיס .הערבים המוסלמים  במאה ה -7 שוב קוראים לה עכו, הצלבנים קוראים לה אקרה. והמוסלמים שוב קוראים לה עכו -עכא.

בתקופה הצלבנית עכו היתה העיר הגדולה בארץ ישראל ובמאה ה- 12 הייתה הבירה הצלבנית. "דאהר אל עומר" השליט הבידואי הופך את עכו לעיר ענקית במאה ה – 18 ובונה את חומותיה ואחריו אחמד אל ג'זאר מוסיף עוד חומות כהגנה מפני נפוליאון בונפרטה . 

"הרובעים בעיר הצלבנית" נקבעו עקב אילוץ אסטרטגי פוליטי נוצרי. בולדווין הראשון לא מצליח לכבוש את העיר המוסלמית ומבקש עזרה מהצי של גנואה אילו התמורה מבקשים רובע בעיר . וכך נקבע שמרכז העיר והנמל יהיו של הכתר הצלבני רובע גדול צמוד לנמל שייך לגנואה. "מסדר ההוספיטלרים". מקבלים אף הם רובע ובונים בו את מצודתם שלימים נכנה אותה אולמות האבירים. הטמפלרים אף הם מקבלים רובע סמוך לנמל במערב העיר . ונציה שעוזרת לכתר בכיבוש צור מקבלת רובע מול הרובע הגנואי. ואף פיזה מקבלת נתח קטן במרכז העיר . וכך נוצר מצב שבעיר ישנם גורמים המסוכסכים אחד עם השני. בין הכנסיה לנמל ישנה דרך ראשית "ויה רגיס" שמפרידה בין הגנואים והוונציאנים אך המריבות ביניהם חוצות גבולות. כך שהעיר שהייתה מבוצרת כלפי חוץ הייתה צריכה לבצר עצמה גם כלפי פנים . 

החומה העכשווית היא של "אל ג'זאר" מהמאה ה-19 מתחתיה חומה מהמאה ה-18 חומה עותמאנית . "לעיר עכו" שלוש חומות הצלבנים פגשו כאן חומה פאטימית. הם בנו חומה המקיפה את החומה הפאטימית והוסיפו חפיר לפניה .בשנת 1251 לואי ה- 9 הצרפתי מגיע ומוסיף חומה להגן על השכונות שהתפתחו צפונה מחוץ לחומות הממלוכים בשנת 1291 הורסים את החומות לחלוטין כפי שעשו בהרבה מקומות ועד המאה ה 18 אין לעיר חומה. והעיר עצמה הרוסה לגמרי. "דאהר אל עומר" בונה את עכו ומקיף אותה בחומה קצרה יותר מהחומה הצלבנית . הוא מוסיף גם חומה מדרום וממערב על קו המים שעד אז לא היה מוקף בחומה .

סיור באולמות האבירים.

"אולמות האבירים" היו המפקדה הראשית של ההוספיטלריים במאה ה 13 האולמות נמצאו מלאים בחומר עפר שסתם אותם לגמרי מסתבר שאל ג'זאר הורה לסתום אותם כדי לבסס תשתית לבניית העיר מעל לאולמות . המקום נחפר ברובו ומראה צורת מבצר צלבני אופייני. ישנו אולם אחד עם עמודים עגולים ענקיים שהיה כנראה אולם האוכל הראשי. בחצר בחוץ נוסף על בור המים ישנם מדרגות מפוארות שנמצא תיאור שלהם בתאורי עולי רגל שהובילו כנראה לארמונו של ראש "מסדר ההוספיטלרים". במפה עתיקה של עכו רואים מלבד המבצר עוד שני מבנים גדולים של "ההוספיטלרים "האחד כנסיה והשני בית חולים . שניהם טרם נחפרו.

החמאם של עכו ובית כנסת הרמח"ל.

"החמאם של עכו נבנה על ידי אל ג'אר". במקום מופע אור קולי נחמד על תולדות המקום ועל אל ג'זאר, הרמח"ל(רבי משה חיים לוצאטו) מקבל אישור לבנות בית כנסת במקום ועד 1750 המקום מתקיים כבית כנסת על ידי דאהר אל עומר אל ג'זאר נכנס לעיר ומנשל את היהודים מהמקום והופך אותו למסגד ובמקומו מקבלים היהודים מקום אחר קטן יותר הנקרא היום בית הכנסת של הרמח"ל.

על שפת הים בחלקה המערבי של עכו ישנו מעין משטח מרובע בים פעם במקום זה עמדה "מצודת הטמפלרים הגדולה". מסביבה חומה וארבעה מגדלים לה ועל כל מגדל הוצב אריה מוזהב שנראה למרחוק . כיום הים כיסה את המקום ואין זכר למצודה אלא רק בתאורי עולי רגל מהתקופה הצלבנית מהמצודה הוליכה מנהרה סודית לכיוון הנמל. יתכן והיתה זו מנהרת מילוט או מנהרת הברחות לסחורות שהטמפלרים לא רצו לשלם מיסים עליה לכתר . או שפשוט היתה זו מנהרת ניקוז מים וביוב מאיזור הנמל. בשנת 1291 הסולטן הממלוכי כובש את העיר והצלבנים בורחים "לטמפלום" מפקדתם על שפת הים האקורד האחרון של הצלבנים בעצם קורה כאן . פה הם מבינים שהפסידו בקרב ומכאן הם מודיעים לעתלית המבצר האחרון שלא נכבש לנטוש והצלבנים עוזבים לתמיד את הארץ . 

"העותמאנים התורכים בונים חמישה חאנים גדולים לסוחרים" שבאו למרכז העירוני החשוב בארץ אז לעכו ,"ארבעה חאנים" או שרידיהם נותרו בעיר הראשון "חאן אל אשונה" מתחת למגרש הרובע הביזנטי. השני "חאן אל עומדאן" הוקם על שרידי בית המכס הצלבני על קו הנמל ובו יש מגדל שעון, אחד מיני רבים שבנה "דאהר אל עומר"- השלישי "חאן הפראנקים"(פרנג'ים) מתחת למרכז רובע  ונציה ליד "טרה סנטה" היכן שעמדה כיכר סנט מרקו . הרביעי "חאן אל שווארדה" ברובע הצלבני מתחת לכיכר שהייתה ליד הכנסיה ובו אף היום ניתן לראות את המבנה האופייני לחאנים . רחבה גדולה ומסביב חדרים בשתי קומות לאורחים לסחורות ולבהמות ואפשרות לשבת לשתות או לאכול משהו בבית הקפה.

"מסגד אל ג'זאר עכו" – המסגד הקדוש ביותר בארץ אחרי אל אקצה . נבנה על ידי אחמד אל ג'זאר ובחצרו הוא ובנו קבורים. ישנה תיבה ובה שמורה שערה משערות זקנו של הנביא מוחמד, כך המוסלמים טוענים, "מדרסה" ללימודי קודש מוסלמיים , כאן על הגבעה עמדה הכנסייה הצלבנית הענקית- "כנסיית יוסף הקדוש".

"בית הכנסת התוניסאי" שהוא פרי עמלו של אדם אחד (ציון בעדש) שקישט את כולו ריצפה קירות ותקרה בעבודות פסיפס שהוא עשה בעצמו . רבים בו המוטיבים , גם תנכיים גם תקומת ישראל וגם מוטיבים מהשואה . מקום מרשים בן 3 קומות בו ניתן לבקר, להתפלל ולערוך אירועים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן