"מורה דרך ומדריך טיולים לסיורים וטיולים בעכו העתיקה".
"סיורים מודרכים וטיולים בעכו בין מנהרות הטמפלרים לאולמות האבירים".
"יום גיבוש וכייף צוותי לקבוצות היי טק בעכו העתיקה".
"סיור בעכו העתיקה במוזיאון אולמות הא בירים" ובו הסברים על עכו לתקופותיה מהתקופה הכנענית, "סיור בעכו בתקופת הברזל", טיול בעכו בתקופה ההלניסטית הרומית והביזנטית, " סיור בעכו העתיקה וטיולים ברחובות עכו" ובאתרי עכו למקומות עבודה ואירועים.
"סיור בעכו על חומות עכו העתיקה מול הנמל הפיזני והליכה לנמל הפיזני" ועליה במדרגות למסעדות דונאיינא והליכה על קצה חומות עכו העתיקה דרך כנסיית סנט ג'והן עד המגדלור של עכו עם הסברים על מה שהיה המבצר הטמפלרי הענקי שהתמוטט אל הים התיכון – "סיור שווקים בעכו
העתיקה" בבר התורכי, סוק אל אביאד – השוק הלבן, השוק העירוני של עכו ובו הכל מכל כולל ירקות ופירות, מיני מתיקה וקפה, חומוסיות ומסעדות, כנאפה קשאש ושווארמות, שתייה טבעית ומאפיות.
"סיור בתי כנסת בעכו העתיקה ומורשת ישראל בעקבות הרמב״ם והרמב"ן", עליות יהודים דרך עכו וביקור בבית כנסת הרמח"ל בעכו ובתי כנסת נוספים לא פעילים ולא נוותר על בית הכנסת התוניסאי של עכו עם ארבע קומות פסיפסים מרתקים.
"סיור באתרי החברה לפיתוח עכו" -מוזיאון אוצרות בחומה על חומת העיר העתיקה ובו מיצגים על חיי התושבים בצפון לפני מאה שנים ויותר וזה הסוד העתיק והמרתק, סיור תותחים תורכיים על החומות המזרחיות של עכו, סיור טיול מודרך במוזיאון לאמנות על שם עוקאשי, ביקור החמאם התורכי של עכו המספר את סיפור המים החמים, האדים החמימים המדריך אווירה מקסימה וניקיון.
"סיפור הפריצה לכלא עכו" במאי 1947, היציאה של כוחות אצ"ל(ארגון צבאי לאומי) משוני לעכו, הפריצה מהחמאם, נקודת הפריצה, יהודים מוסלמים בורחים, החיילים הבריטיים שיורים מחוף הים על המשאית שהייתה בדרך מחוך לחומות עכו העתיקה ומכת נגד חזקה לבריטים עקב הצלחת הפריצה לכלא עכו.
"סיור חאנים בעכו" העתיקה- מקומות לינה היסטוריים בעכו כמו חאן אל עומדאן שם היה מקום מושבו של המלך הצלבני ובית המשפט שלו, סיור בחאן אל פריינג'-חאן הפרנקים הצרפתיים והשוקת היפה באמצע החאן כולל כניסה למצודה אירופאית כביכול ושערי מתכת יפים להפליא ומוצגים אמנות מקומיים יפים כולל בית קפה אתני עכואי ולסיום שיט במרינה בנבחרת עכו או טורנדו מקומי, אפשרות שיט "במלכת עכו" מעכו לחיפה ומחיפה לעכו, סיור בעכו וחזרה לחיפה.
****************************** ****************************** ****************************** ***************************
"קצת על עכו העתיקה" – אקה זה רפואה ביוונית וכנראה מקום מרפא, הצלבנים קראו לה עקרון לפי שיבוש השם "עכו-עקרון" והמוסלמים חזרו לעכא וכעת אנו בעכו בעתיקה היפה אך ההתחלה הייתה בתל עכו שם ישבו מהעת העתיקה ועד התקופה היוונית הלניסטית ובאותה תקופה "יורדים מהתילים" ואז עוברים קצת מערבה לכיוון ים התיכון.
בתקופת הברונזה מוזכרת עכו העתיקה בכתבי "אל עמארנה" ובעיר אוגרית הופיעה עכו, בתחילת התקופה הברזל הישראל ישבו פה בני שרדונה(מסרדיניה) ולאחר מכן הפניקים ישבו בעכו והם הובאו על ידי מלכי פרס שישמשו גם כחיל ים מקצועי.
"סנחריב מלך אשור" מחריב את עכו בשנת 701 לפני הספירה ובתקופה הפרסית עכו נבנתה מחדש והיא החלה להתפשט מערבה והיוונים השלימו זאת סופית, בתקופה היוונית הייתה "פטולמאיס על שם תלמי השני" והייתה לעיר נמל החשובה(פטולמאיס).
בעלי התוספות טוענים כי קברו חשמונאים בעכו וכנראה הכוונה לאלעזר בן חשמונאי שהיה נשוי לבתו של מתתיהו, וליונתן הוופסי, אחיו של יהודה המכבי-העיר עכו בותקפה בימי אלכסנדר ינאי ואף קליאופטרה השלישית ממצרים עזרה לעכו.
"הורדוס הגדול" בתקופה הרומית מרחיב את עכו , בימי הקיסר קליגולה פוגשים את נכבדי עכו ואת פטרוניוס נציגו בעכו, לאחר המרד הגדול בשנת 66 "נציב העיר עכו גסיוס פלורוס" טבח ביהודי עכו, עכו מוזכרת בתלמוד ומופיע רבי שמעון בן יהודה.
"עכו העתיקה בתקופה המוסלמית וימי הביניים" נכבשה על יד המוסלמים, השליט "אחמד אבן טולון" מרחיב את את עכו במאה התשיעית, "אחמד אבן טולון" היה מלך על מצרים והסביבה בתקופה העבאסית , אבן טולון היה בנו של ממלוכ והגיע לארץ ישראל לדכא מרד גלילי מקומי.
"עכו נכבשה על ידי הפאטימים והסלג'וקים" ובזמן הגעת הצלבנים לקח זמן עד כיבוש עכו בעזרת הקומונות של גנואה ופיזה וונציה, ענין של מקצוענות ואפשרות השתלטות מהים, ולא רק מהיבשה.
בתחילה הצלבנים השתמשו בנמלי יפו וחיפה, בולדווין המלך החליט על כיבוש עכו ולא היה לו צי ימי מסודר, בולדווין סגר עיסקה עם "הקומונה מגינואה" , והם כובשים לאחר 20 יום את עכו, אנשי הקומונה מקבלים איזור ליד חאן אל עומדאן של היום והמרינה, לא משלמים מיסים ואף מקבלים שטח נוסף בגליל, בשנת 1123 "הקומונה של ונציה" כובשת את צור וגם מקבלים את ההטבות של "הקומונה מגינואה" (גינואבה) ובהמשך יתמודדו זו מול זו וילחמו כאילו היו אוייבים במפרץ עכו .
סלאח א דין מנצח בקרב קרני חיטין ורוב הצלבנים בראשותו של המלך גי דה ליזיניאן חיזקו את עכו והמוסלמים בראשו סלאח א דין לא הצליחו לכבוש את עכו החזקה, בעת שהגיע "מסע הצלב השלישי" ב 1189 התבססו וכבשו חלק מארץ ישראל ואת ירושלים לא צלחו ועכו נעשית ל"בירת ממלכת הצלבנים", עכו גדלה צפונה ומזרח בצורת משולש "מון מיזאר" .
יהודים חשובים ומפורסמים שעלו לעכו בימי הביניים: רבי שמשון בן אברהם משאנץ מחשובי "בעלי התוספות" במאה ה 12, רבי יונתן מלוניל מבעלי התוספות וכתב פירושים על הרי"ף, רבינו יחיאל מפריז שהעתיק את מקומו מאירופה לישראל לאחר שריפת התלמוד, הרמב"ן רבי משה בן נחמד מספרד לישראל מגדולי רבני ישראל בכל התקופות, בתקופה ההמלוכית שלט בה בראשות הסולטאן אל מאליק אל אשרף חליל בן קלאון שלמעשה הרב את רוב עכו והשאיר בה חיל מצב קטן יותר לנמל עכו.
"סיורים מודרכים בגליל המערבי "להשלמת סיור ביפו הנצפים גליליים, ארוחה דרוזית כשרה בירכא, "סיור בבית הכנסת התוניסאי מחוץ לחומות עכו", סיור באמת המים של אל ג'זאר ליד לוחמי הגיטאות, סיור בראש הנקרה בנקאות, סיור רגלי במערת קשת וחזרה ותצפית אמיר מי טל על הגליל המערבי וסיור במצפה גורן עם תצפית המונפורט היפה.
יום הולדת והפתעה לטיולי וסיורי יום הולדת בעכו לגיל 30/40/50/60/70/80/90 ועד ל 120 בעכו.
יום הולדת בעכו עם אתרי עכו, פיקנטריות בטעם וחן בין אתרי יפו, מסעדות, בתי קפה והדרכות איכות.
שיט במרינה של עכו וסובב חומות עכו מלווה בריקודים ומוזיקה, אי הזבובים והסברים על עכו העתיקה.
"יום טיול וסיור לימי הולדת בעכו" – סיור באולמות האבירים של עכו, מנהרות הטמפלרים של עכו, החמאם של עכו, ביקור בבית הכנסת הרמח"ל בעכו העתיקה, סיור בחאן אל אשונה, טיול בחאן אל עומדאן, ביקור בחאן אל שווארדה, הנמל הפיזני בעכו, המגדלור של עכו.
"סיור מודרך במוזיאון אסירי המחתרות", סיור בעיר העתיקה של עכו, סיור יום הולדת קולינרי וטעימות בשוק של עכו העתיקה, טיול על חומות עכו בנמל הפיזני של עכו.
יום הולדת וארוחה בסיור בעכו העתיקה במסעדת בשרים או דגים, סיור טעימות מגוון בשוק הכי עכואי.
אטרקציות בעכו העתיקה וטיול בעכו בשבת ליום הולדת או סיור יום הולדת בימי החול ומסעדות כשרות
הרחוב מחלק בין הרבעים, גנואה- ונציה.
מצפון – צריח מסגד אלג'זאר וממערב רובע גנואה, ממזרח שרידי בתי ונציה
על הוויה רגיס עמד הבית של "סן סבא", ברחוב פאח'ר אדין היום. חיו כאן נוצרים מזרחים. הבית נבנה מעל לקו הרחוב, ומי שישב
בו שלט על העוברים והשבים ברחוב. בשנת 1104 השתלטו הגנובזים על בית סן-סבא, זרקו את האוכלוסייה הנוצרית והוציאו אישור שהבית הועבר לידי כנואה כדת וכדין.
150 שנה מאוחר יותר בעכו, באמצע המאה ה-13 (1256), הגיעו ונציאנים לאפיפיור ובידם אישור שהבית הועבר לידי ונציה, ועליו חתום האפיפיור אלכסנדר הרביעי. רובע ונציה ממזרח דרש מרובע גנואה לפנות מיידית את הבית, גנואה סירבה ושנתיים יותר מאוחר נערכה מלחמה בין שני צדי הרחוב – "מלחמת סן -סבא".
מדרום היה רובע פיזה, שאף הוא סבל מרובע גנואה. הוונציאנים כרתו ברית עם הפיזנים, ושניהם עלו על רובע גנואה. המלחמה נערכה מבית לבית, בין השנים 1256-1258. בשנת 1258 ניצחה הקואליציה של ונציה ופיזה, והתוצאה – הגנובזים נזרקו מעכו.
הוויה רגיס היה חבית נפץ בתקופה הצלבנית. התקיפה של הגנובזים, הוונציאנים והפיזנים הייתה מקומית בעכו, הם לא תקפו אחד את השני בערי האם באיטליה. ממקורות משנות ה-80 של המאה ה-12, גנואה הטרידה את שכנתה פיזה בדרום. 100 שנה מאוחר יותר הטרידה ונציה את גנואה. בני גנואה וונציה החלו לעבות את הקירות של הבתים לאורך הרחוב הראשי שהפריד ביניהן, ויצרו מעין חומה פנימית בתוך עכו. הם ביצרו את הדלתות והפכו אותן לשערים, ואת החלונות הצרו והפכו לחרכי ירי. עכו בוצרה לא רק נגד האויב החיצוני, אלא גם על ידי צלבנים כנגד צלבנים. החיכוכים היו בין פיזה לגנואה, גנואה לונציה והוספיטלרים לטמפלרים.
"הרובע הטמפלרי בעכו הצלבנית":
ממזרח למגדלור – רובע פיזה.
הכנסייה – כנסיית יוחנן הקדוש (סנט ג'ון). הכנסייה נבנתה
במאה ה-18. מתחת לכנסיית סנט ג'ון נמצאת כנסייה צלבנית בשם סן לורנצו. מעבר לכנסייה מזרחה נכנסים לתחומה של פיזה.
מצפון לנו בככר גנואה – בית הבהאים (בית עבוד), בית לבן, תריסים כחולים, גג כתום. כאן כלאו את הבָּהָא-אללה (מירזה חוסיין), והבית משמש כיום כאכסניה לבהאים.
בשנות ה-60 של המאה ה-20 נערך בעכו סקר ע"י האדריכל קרסטן. הוא התבקש לרדת לתוך כמה בתים, ולזהות היכן ישנה חומה עבה. לטענת קרסטן, הוא מצא מגדל מתחת לאכסניה הבהאית, שהיווה גבול בין הרבעים: גנואה, מלבני וטמפלרים.
היה בו בית שער עם שלושה שערים: מצפון – לרובע המלבני של המלך, ממזרח – לרובע גנואה, ומדרום – לרובע הטמפלרים. המגדל לא נחפר.
לכן מזהים את בית הבהאים כגבול שמצפונו – רובע צלבני ששייך למלך, ומדרומו – הרובע הטמפלרי.
מקו הסלעים ועד לרחוב, השטח שמכוסה היום במים, היה יבש בתקופה הצלבנית. שם עמד המבנה המבוצר ביותר בעיר עכו – הטמפלום (מפקדה) של הטמפלרים, שאז עמד ביבשה.
לאורך קו הסלעים היה אולם אורך אחד, מצפון – אולם אורך שני, ממזרח, ברחוב – אולם האורך השלישי, וכאן, מדרום, הרביעי. המבנה היה מטיפוס קאסטרום.
שרידי בסיס המבצר שקועים בים, כמו נָמֵל הורדוס בקיסריה. בעתלית נמצא כפר כלקוליתי 10 מטרים מתחת לפני הים.
כאן עלו המים מטר וחצי מאז התקופה הצלבנית ועד לימינו. קו החוף בתקופה הצלבנית היה קו הסלעים. השטח הוצף.
בשנת 1290 הגיע לכאן אביר, המכונה במחקר "הטמפלרי האחרון" (כי שמו אינו ידוע), שכתב כאן: "הטמפלום היה המקום המבוצר ביותר בכל העיר, בכל צד נמצא מגדל קטן, ועל כל מגדל פסל של אריה בגודל שור מפוטם, כולו מצופה זהב".
התפקיד הראשי של הטמפלרים היה ללוות את שיירות עולי
הרגל בארץ, ולדאוג שלא יאונה להם כל רע. הטמפלרים החליטו להתחיל את השמירה על עולי הרגל כשיצאו מהנָמֵל באירופה. בגלל סערות בים ושוד ימי, עולי הרגל פחדו לעלות עם רכוש
וכסף. הטמפלרים ביקשו מהצליינים להפקיד את כספם וחפציהם באירופה תמורת אישור. כאשר הגיעו לישראל פנו למגיסטר של הטמפלום, וקיבלו את כספם בחזרה.
הנזירים, שהפכו אבירים, הפכו לבנקאים של התקופה. כשלמלך צלבני הייתה בעיה כלכלית – הוא פנה לטמפלרים. לכן הטמפלרים יכלו לבנות אריות- סמל של עוצמה ומזהב-סמל לעושר.
בפינה זו בעכו, נפלה הממלכה הצלבנית בארץ ישראלבשנת 1291 ועכו הייתה הנקודה האחרונה .
הגיע אשרף חליל לחומות היבשתיות של עכו ממזרח, צר עליהן, ופרץ את החומה. הוא כבש את הרבעים בסערה. אנשי עכו ברחו למבנה המבוצר ביותר בעכו – לכאן. אשרף חליל הגיע למבנה
ולא הצליח לכבוש אותו. במתקפה השלישית של "אשרף אל חלילי" הבינו הצלבנים שלא יוכלו להחזיק מעמד, ולכן שלחו שליחים לעתלית עם הוראה לברוח, ושליחים דרך הים לצור עם הוראה – תברחו לים, אנחנו נוטשים. כאן היה הקרב האחרון של הצלבנים בארץ ישראל.
"אשרף חליל הממלוכי" ראה במבנה סמל לעמידתם של הצלבנים בישראל, ולכן ריסק את המבנה. את השערים לקח לקהיר, האריות הותכו והשתמשו בהם בקהיר.
המבנה הצלבני היה מסיבי. כשאחמד אלג'זאר בנה את החומות, השתמש באבנים משרידי המבנה.
על החומה לידינו רואים תווי סתתים וסירוק אלכסוני.
בשנת 1840, בהפצצה האוסטרית-אנגלית-עות'מאנית, פגז אחד נפל במחסן התחמושת במזרח, אך שורת פגזים נפלה כאן, וישרה את השטח, שטחים אלו שפוצצו משמשים כמגרש חניה.
נרד עם הקבוצה לרובע הטמפלרי, למנהרה הטמפלרית.
המנהרה הטמפלרית בעכו העתיקה
לא ברור של מי הייתה המנהרה ומי חפר אותה. במנהרה נמצאה נביעת מעיין (ממערב לפיצול), והייתה השערה שאולי המעבר נוצר על ידי הרחבת פתח המעיין.
הדעה המקובלת היום היא שהמנהרה הוקמה לקראת סוף המאה ה 12 כנתיב תת קרקעי אסטרטגי על ידי המסדר הטמפלרי ממרכז שוק העיר או מרכז השוק היום למבצר הטמפלרי ולנמל הים.
בקצה המערבי של המנהרה הייתה המפקדה של הטמפלרים, ובמזרח – הקַטֵנָה, הנָמֵל של המלך, ובו בית המכס הראשי. ההערכה היא שהטמפלרים לא רצו לשלם מסים ומכסים, ולכן לא רצו להיכנס לנָמֵל עם הסחורות. אולי הטמפלרים הגיעו ללב ים, בלילה הכניסו סחורה לארמון הטמפלרי, והעבירו אותה לנָמֵל דרך המנהרה.
המנהרה עוברת במערב מתחת לרובע הטמפלרי.
כשהמנהרה מתפצלת לשתי מנהרות – נכנסים לרובע הפיזני. שבכת ברזל הפרידה בין הרובע הפיזני לטמפלרי. המנהרה חצובה בחלקה התחתון בסלע הטבעי, ובחלקה העליון בנוי כקמרון חביתי עשוי מאבן לאורך 350 מטרים, נספר איך מצאו את מנהרת הטמפלרים והשרברב.
גובה "מנהרת הטמפלרים" הוא כשני מטרים ובקטעים מסוימים, יחד עם הרצפה המוגבהת, גובהה הוא פחות ממטר וחצי, דבר המצריך מהעוברים להתכופף. שתי הכניסות למנהרה אינן הכניסות המקוריות ובכל אחת מהן נבנו מדרגות המובילות אליה.
המנהרה התגלתה רק בשנת 1994 באופן אקראי, לאחר שדיירי הבית מעל התלוננו על סתימה של מרזב.
אנחנו עוברים לתקופה העות'מאנית בעכו העתיקה.
בתקופה העות'מאנית נבנו בעכו חמישה חאנים, מדרום-מערב לצפון-מזרח:
חאן אשונה = האסם. כאן ריכזו תבואה.
ממזרח לכאן – חאן אלעומדן = חאן העמודים של אחמד אלג'זאר.
צפונית לו – חאן עפרן, חאן פרנג'י = החאן הצרפתי (לא קשור לצלבנים). בימי ט'אהר אלעומר התיישבו כאן סוחרים צרפתיים. 1. צפון- מזרחית לו חאן שווארדה.
צפונה לו – חאן החמורים / הפליטים / הבורחים- החאן הופגז בשנת 1840 ונהרס כולו.
ארבעת החאנים שהוקמו לאורך קו החוף, נבנו בגלל שהיו בהם מבנים צלבניים משמעותיים, והעות'מאנים החליטו לבנות עליהם חאן תורכי. בחאן – החלקים התחתונים התפתחו לחנויות בהן סחרו בסחורות, בקומה העליונה היו חדרים ופונדק ובעיקר מקום לאחסון.
מאיר בן דב טען שמתחת לאורוות שכאן, ישנם אולמות צלבניים. המבנים על פני השטח הם צלבניים.