"סיור טעימות בשוק הכרמל וכרם התימנים בתל אביב."

"סיור טעימות אוכל וקולינריה בשוק הכרמל בתל אביב."

"סיור היסטורי קולינרי בכרם התימנים"-"סיור בשוק הכרמל".

 

נפגשים ברחוב דניאל פינת הכובשים צמוד לשירותים הציבוריים ולחניון האוטובוסים.

חניה :סמטת הכרמל 1 תל אביב בשעה

כל יום שלישי סיור לקהל הרחב בכרם התימנים בעקבות אמני הכרם. האנשים והדמויות, בתי הכרם מתקופת חארת אל קרטון ועד לבניית בניינים מפוארים, שינויי השכונה ושמות המוכתארים  ודמויות הכרם המובילות, נהנה משלושה סוגי מאפים תימניים במאפייה התימנית העסלית היחידה,נטעם ונאכל חומוס הכרם. חמוצים. פיתות ופלאפלים חמים וטעים…

נמשיך לרחוב ביאליק, הרחוב הכי יפה בדרום תל אביב ובו נכיר שכירות חמדה כמו "בית העיריה" הישן, בית ביאליק, בית ליבלינג, מוזיאון ראובן רובין, בית המוזיקה על שם בלומנטל והכל מתובל בסיפורי אהבה ולפעמים אהבות אסורות ונכזבות.

עד 3 שעות סיור בעלות 100 שח כולל הטעימות הכתובות בפירוט המסלול.

."

"מבנה סיור טיול שוק הכרמל" בתל אביב:

נכיר את שכונת "כרם התימנים" בתל אביב מחלקה הדרומי כשנעמוד בין מסגד חסן בק, גורדי השחקים של תל אביב ומגדל שלום מאיר ובדרום מזרח לכרמלית שכונת נווה צדק.
נסייר ונטייל בסמטאות הצרות, עם הבתים הישנים לצד הבתים המחודשים ובתים בני ארבע קומות המשנים את אופי שכונת בית הכרם. אמנים רבים נולדו והתפתחו בכרם, ביניהם דקלון זוכה פרס ישראל, אהובה עוזרי הגדולה מכולם, משפחת שובלי(שובל), "הכוהנים"- סולימאן הגדול, שלמה כהן, יזהר כהן וחופני(רשימה חלקית), ההיסטוריה של "כרם התימנים" לצד שוק הכרמל ולמעשה בהמחשה כמו "האמא והבן", הכרם תלוי בשוק הכרמל וההיפך. נהנה בסיור מאיימות בשוק הכרמל וכן משכונת כרם התימנים. בסיום הסיור בשוק נמשיך לסיור "הבתים הכי יפים של תל אביב" בנחלת בנימין ונתמקד בסיגנונות הבניה של תל אביב- "אקלקטיות לצד הסיגנון הבינלאומי". סיור וטיול אוכל ב "שוק הכרמל" וסיור אוכל וטעימות תל אביבי: ערב מלחמת העולם הראשונה ארתור רופין מציע ליהודי רוסיה לרכוש שטחים בתל אביב להשקעה וחלק קנו אדמות באיזור רחוב הכרמל פינת אלנבי. עם המהפיכה הרוסית, רבים ברחו ומי שקנה אדמות מארתור רופין הגיע לתל אביב לממש את הנכס כי זה מה שנשאר להם..
"פליטי רופין" כך כונו יהודי רוסיה בעלי הנחלות ביקשו להתפרנס ולהקים בסטות (דוכנים) לאורך רחוב הכרמל שעד כה רוב הסוחרים מכרו לאורך רחוב אלנבי פינת הכרמל(כיכר מגן דוד היום). מאיר דיזינגוף ראש העיירה(עדיין לא הייתה עיר)נותן אישורים להקמת השוק למרות התנגדויות רבות של ערבים ויהודים שמכרו ללא היתר(לא שילמו מיסים) וכך אחרי מלחמת העולם הראשונה(1920) קם שוק {הכרמל)יותר מסודר ותל אביב תתפתח גם בזכות "שוק הכרמל" והאנרגיות שלו.

סיורי טעימות בשוק הכרמל:
שתייה טבעית, מאפייה תימנית- לחוח, סלוף, קובנה, בורקס תורכי אמיתי עם זיתים סוריים, ביצים, חומוס הכרם, פיתות, פלאפלים..לקבוצות יותאמו הטעימות לתקציב ואופי הקבוצה.

מה מיוחד בשוק הכרמל?

"חדש לצד ישן בשוק הכרמל התל אביבי", מסעדות ודוכנים חדישים של ימינו לצד הבוריקה של פעם, מאפייה תימנית, מגולגלמלאווח, פלאפליות ואוכל רחוב למכביר – הצבעוניות של הפירות והירקות, החמוצים לצד המתוקים, מסעדות לסוגיהם המפוזרות, דוכני ביגוד לצד מתנות וקוסמטיקה ואפילו כנאפה נצרתי לצד אוכל גיאורגי או יווני או דרום אמריקאי או מזרח תיכוני.

רחובות שוק הכרמל וכרם התימנים:

הרחובות המרכזיים בפעילות קולינרית הם רחובות הכרמל ושפע דוכניו, רחוב רמב"ם – צומת קולינרי חשוב, יום טוב ובתי הקפה שלו, כיכר מגן דוד הנושק לרחוב אלנבי ורצף מסעדות ובתי קפה קטנטנים ולא נשכח את "מדרחוב נחלת בנימין" הצמוד לשוק והוא כמו אח חורג ומשלים את פעילות שוק הכרמל.

**********************************

"עוד קצת על סיור שוק הכרמל וכרם התימנים":

"מבנה סיור שוק הכרמל":

ניפגש ונתחיל ברחוב "דניאל פינת הכובשים" ליד השירותים והחניה.
לאחר הקדמה קלה על איזור הטיול נרים לחיים עם כוס מיץ גזר או תפוזים טבעי אצל נקש מיצים, נזרום בסמטאות כרם התימנים ברחובות תרמ"ב ונחליאל שם נכיר את הבתים הישנים של "הכרם" וכפי שכינו אותם "חארת אל קרטון"( שכונת הקרטונים), נמשיך ל"מאפייה התימנית" שם נרקוד לצלילי הכרם ונטעם במקביל מהלחוח, סלוף וקובנה עם רסק עגבניות, מטרים ספורים משם נמשיך לביתו של דקלון בו נולד ונתייחס אליו ולשירתו ברחוב "על כנפי נשרים", נכיר את דמותו של "יחיא העגלון" שהיה העגלון של הרצל בשנת 1898, ספורטאים דגולים שיצאו מכרם התימנים וסלבס בתחומים שוניםישנם בתים צבעוניים ויפים ברחוב חיים חבשוש כמו "בית הפסיפס" ולידו "בית הצדפים" ובו אלפי צדפים המעטרים את הקירות באמנות מרנינה וסיפורו של מקום.

בקצה רחוב חבשוש נטען מהבורקס התורכי(ביצים וחמוצים) ונרים כוסית לחיים עם עראק, נקפוץ לרחוב ישכון הסמוך(על שם סולימאן הגדול הסבא של יזהר כהן) שם נתוודע לאישיותו וסיפור משפחת כהן הענפה, נשתה קפה אצל שלמה כהן איש הקפה והפיוטים שירים מכל התקופות. ולצד כל זאת סיפורה של אהובה עוזרי ונשיר את עמק הפרחים. ממש ממול "זמר הטנור" התימני שלמה כהן אצלו ניתן לקנות קפה שקולה וטוחן במקום לצד שיריו(תלוי בראש, במוזה ובשעה שמגיעים), נחלוף על המבנה ההיסטורי הכי ותיק של השוק "שוק לירקות" משנות העשרים של המאה ה-20 ועדיין עומד על תילו וכאילו מספר לנו על אם ההתחלות בשוק הכרמל.

ומפה קצרה הדרכה לצומת "רחובות הכרמל ורמב"ם" מהצמתים העמוסים של השוק ואנו נהנה משקט ומיזוג אוויר במבנה של "חומוס הכרם" בו נטען מחומוס מסבח'ה לאחרים, פלאפלים ירוקים חמים וטעים, פיתות, חמוצים וחריף, בשוק הכרמל תראה תמיד דוכנים חדשים שנפתחו רק לפני ימיים או שבוע.

"שוק הכרמל" הוא שוק מזון רחוב מפורסם במרכז לכיוון תל אביב, "שוק הכרמל" ממוקם ברחוב הכרמל וברחוב נחלת בנימין. "שוק הכרמל" מספק מגוון רחב של מזון טרי ומוצרי מזון, ומשמש נקודת חיבור בין תושבי העיר תל אביב וגוש דן, תיירים מכל העולם וכל זאת מול בעלי הדוכנים והבסטיונרים של השוק.

בשוק הכרמל תוכל למצוא:

  1. פירות וירקות: השוק מציע מגוון רחב של פירות וירקות טריים, כולל דגנים, תבלינים, ועשבי תיבול.

  2. מאפים ולחמים: תוכל למצוא כאן מאפים טריים, כולל חלות, בגטים, ועוגות שוקולד.

  3. בשר טרי ודגים: ישנם סדנאות וחנויות שמציעות בשר טרי, כולל עוף, כבדים, ודגים טריים.

  4. מסעדות וחנויות מזון רחובי: תוכל למצוא מגוון מסעדות וחנויות מזון רחובי בשוק הכרמל, כולל מחניות שמציעות מאפה תוצרת בית, פיצה, פלאפל, סושי, גלידה, ועוד.

  5. מוצרי ים ודגים: תמצא חנויות שמציעות דגים וימיים טריים, ותקבל את הפריטים הימיים המוצעים.

בנוסף למזון טרי יום יום בוקר בוקר, "שוק הכרמל" המציע גם בגדים מסוגים שונים, תכשיטים, מוצרי עור, ציוד לבית ולגן, צמחים וצמחי מרפא וזרים לשבת, סבונים טבעיים, פרחים, ועוד. השוק פועל בימי השבוע, ובשבתות השוק משתנה לשוק ריק המכבד את השבת ותהנו קצת מגרפיטי ומבנים מרתקים.

נרד ונחלוף מרחוב רמב"ם למדרחוב נחלת בנימין הסמוך להכיר את "הבתים היפים של תל אביב"- בתים הבנויים בצורה של ארמונות בסיגנון האקלקטי של שנות העשרים  בתחילתה של תל אביב- נסיים עם אפשרות לחזור מטרים ספורים לקניות לשבת בשוק הכרמל התוסס והצבעוני.

"סיור טעימות בשווקים של תל אביב "הוא חוויה צבעונית וטעימה לקבוצות ומוסדות שמאפשרת לטעום ממגוון מאכלים ומזון רחובי טריים, תוך חשיבה על התרבות התל אביבית והטעמים שמייחדים את העיר הגדולה הזו. הנה איך ניתן לארגן סיור טעימות בשווקים של תל אביב:

  1. בחר שווקים לביקור: תל אביב מציעה מגוון שווקים עם טעמים שונים. אפשר לבחור אם לבקר בשוק הכרמל, שוק הכרמלית, שוק הפיש מרקט, או אפילו בשוק הפורט תל אביב לטעום מגוון מזונות.

  2.  סיור טעימות מודרך לטיול ליום הולדת לבודדים היכולים לרכוש סיור ליחיד או זוג.

  3.  כשאתה סוגר את הסיור, כדאי לשקול אפשרויות טעימות שונות. זה יכול לכלול פלאפל, פיצה, סושי, סמבוסקים, פלטות מזון ממגוון תרבויות, גבינות מקומיות, ותיקי מזון רחובי מקומיים.

  4. למד על האוכל והתרבות: סיור טעימות גם מציין לאנשים קצת על האוכל, התרבות, וההיסטוריה שמאחורי הטעמים. זה יכול להפוך את החוויה למעמיקה יותר.

  5. שלב פעילויות נוספות: לאחר סיור הטעימות, אפשר לשלב פעילויות נוספות כמו ביקור במוזיאונים, ביקורים בשכונות מרהיבות אחרות בתל אביב, וכדומה.

רחובות לטיול בשוק הכרמל וכרם התימנים: רחוב גאולה, רחוב זרובבל בכרם התימנים, רחוב עזרא ונחמיה, רחוב דניאל, רחוב הרב ישראל נג'ארה, רחוב רבי מאיר ורבי עקיבא, רחוב תרמ"ב, רחוב מל"ן, "רחוב הכרמל בשוק הכרמל", יחיה קפאח וחיים חבשוש, כנפי נשרים, רחוב ישכון, רחוב פדויים ואהרונסון, רחוב קהילת עדן נחליאל וסמטת הכרמל וכרמלית, רחוב גדרה ורחוב האר"י.

אמני כרם התימנים בתל אביב בדרום תל אביב:

"אהובה עוזרי" – הגברת הראשונה של המוזיקה האלטרנטיבית והמזרחית של כרם התינית, מגיל חמש "החלה הקריירה"  כמקוננת, אביה נפטר בגיל כה צעיר שהייתה חייבת אהובה להצטרף למפרנסות המשפחה, בהמשך תהיה האישה או האדם "המשפד שיפודים" הטובה ביותר בתל אביב.

"מה הקשר של זוהר ארגוב לכרם התימנים ואחת האמניות המובילות הכרם התימנים?"

"בועז שרעבי"- נולד בכרם התימנים גבול שכונת "מאה שערים" למשפחה בת עשרה ילדים, ניגן ותופף על תופים מגיל 10, בועז זמר בחסדר וגם מלחין שירים, בועז שרעבי ניגן ושר בלהקת "כובשי הקצב", שר ושיתף פעולה עם גרי אקשטיין ומיקי גבריאלוב.

 "רון שובל" – הבן החמישי למשפחה בת שישה ילדים וסולן "השובלים"(שובל), בן טיפוחיה של אהובה עוזרי ובהיותו בן 16 בלבד הוציא עם בועז שרעבי שני להיטים-"לפעמים" ו"פמלה", שהזניקו אותו מעלה. 

"יהודה קיסר"- קיסר נולד בקרית אונו אך גדל בכרם התימנים, שמע מגיל צעיר את להקת לד זפלין, סנטנה, , פינק פלויד ולהקת כוורת הישראלית, למעשה יהודה קיסר למד מוזיקה משמיעה והחל לנגן עם בועז שרעבי ואהובה עוזרי, שימי תבורי, זהבה בן , שרית חדד ורבים טובים ואחרים.

"אביהו מדינה" – אביהו גדל בשבזי גבול כרם התימנים,אביהו מדינה התייתם מאימו ולא חש בנוח בבית לאחר שאביו נישא בשנית, העדיף אביהו לגור עם אחיו הגדול נדב ובהמשך עבר לקיבוץ כיסופים שם ספג את רוח שנות ה-60 וסיגנונות מוזיקה רבים שספג וכפי שאביהו מדינה אמר: פחות מזרח ויותר מערב

"דקלון" או יוסף לוי, נולד בכרם התימנים, היה ילד רזה או דקיק ולכן כינויו היה "דקלון", דקלון היה זמר, מלחין ופזמונאי צברי ישראלי אסלי, "דקלון" שיתף פעולה בתחילת דרכו עם בן מוש שהכיר בצבא וגם את נגן המנדולינה משה משומר ואת שלמה מורי וכך הקימו את "צלילי העוד" או "צלילי הבוזוקי".

 "צלילי הכרם"- דקלון ובן מוש הקימו את "צלילי הכרם" ויחד כינו אותם: "דקמוש".

סיורים מודרכים לקבוצות וימי הולדת בשכונת "כרם התימנים" בתל אביב.

"סודות כרם התימנים" אשר בדרום תל אביב.

5000 ק"מ של הליכה ברגל מתימן לישראל(מעטים שטו בספינות לישראל) לארץ הקודש לקבלת מלך המשיח ולא נראה שהגיע עדיין ובית המקדש טרם נבנה, הר הבית לא משוחרר -לשם כך עולי תימן כיוונו וחלק מהחזון הציוני התגשם!. סיפורם של התימנים הציוניים שהם (הם) העלייה הראשונה האמיתית בשנת תרמ"ב וזו לדעתי המקצועית והרוחנית ואם לא הם אזי העליה מצפון אפריקה 1840-1860 

"שכונת כרם התימנים"  בתל אביב של פעם הייתה ללא שם בתחילה, שמה  היה חארת אל קרטון(שכונת הקרטונים) ומעיד על עוני, שכונת הוקמה "כרם התימנים" הוקמה  בשנת-1906 שלוש שנים לפני "אחוזת בית תל אביב" קוני האדמות  של כרם התימנים היו: האדון יוסף אליהו שלוש, הגביר חיים אמזלג ורטש קהילת יפו אהרון מויאל, שלושתם מראשי "יהדות יפו" וגבירי יפו, התימנים הגיעו קרוב לעשור לאחר הקמת שכונת כרם התימנים ובסיסם בעליית "אעלה בתמר"(העלייה עצמה הייתה בשנת 1882 ישירות לסילוואן בנחל קדרון ירושלים),התימנים מירושלים לא מצאו עצמם בעמדה כלכלית נוחה ואז יורדים ליפו , התימנים בשכונת הקרטונים הצטרפו למוגרבים ויהודי המזרח, השניה רוב תימני ובולט כבר הסבו את השם ל "כרם התימנים" ובמאי 1923 "כרם התימנים" מתחברת לתל אביב והיו עוד 10 שכונות לפחות וכך תל אביב תופסת תאוצה ומתפתחת לעיר, בשכונת כרם התימנים היו קרוב ל-180 בתי כנסת  והרוב המכריע היו תימניים(בסיגנונות התפילה השאמיים, בלאדי או דר דעי), עיראקים, פרסיים, מרוקאים, בוכרים קווקזיים, מצריים ומעט מיוצאי אירופה…

"שכונת כרם התימנים" נבנתה בצורה של קוביות קטנות מבטון ובתים קטנים עם רחובות שתי וערב בתים קטנים וצנועים שמפעם לפעם "גדלו", חלקה הדרומי התחתוןשל "כרם התימנים" היו בתי "שכונת מאנשייה "ופשוט נכנסו לחלק קטן מהבתים הערביים וגיירו אותם, יש לציין כי בתים רבים נמכרים ליזמים בונים בתים גבוהים וגדולים למכירה, השכרה או חדרי אירוח rb-b

בסיור עם מורה הדרך אפי נחמיאס ומדריך הטיולים נסייר מול "בית העגלון "המקצועי הוותיק שגר בשכונה ואף היה עגלונו ונהגו של הרצל בשנת 1898- "העגלון יחייה דהבאני" שזכה  להאריך ימים, נהגו של בן גוריון "ובית הצדפים" היפהפה וקצת רכילות מקומית. אם תרצו לאכול מרק או תבשיל תימני נלך ל"שמעון מלך המרקים" ויונית ביתו ממשיכת הדרך הקולינרית תפנק אתכם, חומוס פול נאכל אצל "שלמה ודורון" הותיקים, שיפודים ומעדנים תימניים "בלב הרחב", מאפייה תימנית בחלק הדרומי של "רחוב יחיה קאפח" ונמצא שם את כל סוגי המאפים – "הידעתם שרוב יהודי תימן לא הכינו ג'חנון"(העאדנים בעיקר) ורוב יהודי תימן הכינו קובאניות(קובאנה) ובבואם ארצה למדו זה מזה.
התפתחות המוזיקה התימנית אט אט מבית הכנסת,הבית, למטרות, או פעמים באמצע הכביש של זמרים וקבוצות שהתגודדו סביבם קהל רב כמו יוסי לוי שמוכר לנו כ"דקלון) שהופיע עם בן מוש והיום ל "צלילי הכרם" והכינוי שלהם היה "דקמוש"(כשמתפרסמים שניהם נוסעים ללונדון ודקלון נשאר ובן מוד חוזר ארצה ומצרף אליו את חיים משה כזמר, בהמשך דקלון חוזר וחובר יחד עם חיים ובן מוש.
סיפורם של "השובלים" בכרם ועד הממשל ללונדון(רון שובל הוא מהדור השני), נעמוד ליד ביתה של אהובה עוזרי האגדית ונשיר את "צלילי פעמונים", "החייל שלי", "אמי אמי", נכיר את בית משפחת שרעבי(בועז שרעבי), סולימאן הגדול וחופני וישכון  הוא על שמו של הסבא של יזהר כהן שלמה הכהן, ההתחלה של הפרברים, טרם הגענו למקצועות של פעם והדמויות המסתתרות כמו ספרים, חלבנים, קצבים ודייגים,מתווכים ומאכרים ועוד ועוד ועל זאת בסיור בכרם התימנים, מכל מקום בשכונה כמה פסיעות ואנו בשוק הכרמל הצבעוני שתחילתו מעולי רוסיה "פליטי רופין" אך את זאת נשאיר להמשך.

להתארח אצל נחנה ,אירוח אצל שלמה כהן איש הקפה, מסעדות בוטיק קטנות בכרם, בתי קפה קטנים .

ניתן לשלב נגן מוסיקלי מלווה בשירים ומנגינות  ומכאן התימנים ניתן גם לסייר "בנחלת בנימין" , כיכר מגן דוד ורחוב שיינקין וחצרותיו עד מרכז בעלי מלאכה.

לקריאה נוספת באתרים נוספים של אפי נחמיאס www.toursguides.com    www.efitours.co.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן